Ana Sayfa 47. Sayı Türkiye’nin ilk Homo erectus’u Denizli’de bulundu

Türkiye’nin ilk Homo erectus’u Denizli’de bulundu

Bilim Gündemi (Uğur Aksu)

536

Latince’de “dik duran insan ” anlamına gelen Homo erectus, şu an yaşayan Homo sapiens’in atasıdır. Pleistosen dönemine denk gelen Homo erectus’ların dünya sahnesindeki yaşamı (1,9 myö – 0,250 myö) Australopithecus ile Homo sapiens arasında yer alır.

Dünya yüzünde çok farklı alanlarda yayılım gösteren H. erectus’ların bir fosili de Denizli’de bulundu. Geçen ay bulunan bu örnek Türkiye’nin ilk H. erectus’u olarak kayıtlara geçti. Fosilin termolüminesans metotlarla yapılan analizinde 500.000 yaşında olduğu tahmin ediliyor.

Homo erectus’un, ateşi kullandığı ve mağaralarda yaşadığı bilinmektedir. Zaten fosilin mağara travertenleri içinde bulunması yaşam yerleri hakkındaki bu bilgiyi doğrulamaktadır.

İnsanın kökenine yönelik araştırmalara büyük ışık tutacağı düşünülen fosilin kafatasında tüberküloza ait deformasyonların bulunduğunu ifade eden Ankara Üniversitesi Jeoloji Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Nizamettin Kazancı, yaptığı röportajda Afrika’dan Anadolu’ya gelen ilk insanların deri yapısından dolayı D vitamininin azalması ile tüberküloz hastalığını bağdaştırıyor.

20-40 yaşlarında erkek bireye ait olduğu düşünülen fosil ile, Afrika’dan Avrupa’ya giden uzun yolda eksik bir domino taşı olan Anadolu ayağı tamamlanmıştır.

Prof. Dr. Kazancı’nın da içinde bulunduğu grup, Mehmet Cihat Alçiçek, Mehmet Özkul, Şevket Şen, Amerikalı John Kappelman, ve Alman Michael Schultz isimli araştırmacılardan oluşuyor

Önceki İçerikMutasyona uğrayan kurtçuklar
Sonraki İçerikAsteroit yağmurlarının beklenmeyen etkisi