Ana Sayfa Dergi Sayıları 48. Sayı Afrika’dan çıktık yola…

Afrika’dan çıktık yola…

Aydökümü

289
0

Bu sayının kapak dosyasını düşünürken, önce, günlük medyaya da yansıyan Anadolu insanının genetik haritası konusunu ele almaya karar vermiştik. Bildiğiniz gibi, bugün Türkiye’de yaşayan insanların genetik olarak İranlılar ve Yunanlılar’la daha yakın oldukları, Orta Asya halklarıyla genetik akrabalığının yüzde 15 düzeyinde olduğunu belirten bazı araştırmalar yayımlanmıştı. Konu hemen siyasallaştırıldı ve tartışma koptu. Bize kalırsa, politik saptamalar yaparken ne etnik kökenin ne de genetik haritanın bir önemi var. Öte yandan yukarda söz ettiğimiz araştırmanın sonuçları kadar normal bir şey de yok. Tabii ki binlerce yıldır iç içe yaşadığımız halklarla yakın olacağız. Ayrıca binyıl önce Orta Asya’dan göç edenler, herhalde Anadolu’da ıssız bir coğrafya bulmadılar. Bu konuları bilimsel olarak ele alalım, herhangi bir tartışma yapacaksak bunu bilimin yol göstericiliğinde yapalım düşüncesiyle bir dosya hazırlığına girişmişken, giderek konuyu daha temelden ele almanın gerekliliği ortaya çıktı. Ve elinizdeki kapsamlı dosya oluştu.

Kapak dosyamız, şu anda dünyada yaşayan tek insan türü olan Homo sapiens’in dünyaya 200 binyıllık yayılış sürecini anlatıyor. Son 10 yılda genetik alanındaki gelişmeler, artık insanın yürüyüşünün geriye doğru izini çok daha kesin bir biçimde sürebilmemizi sağlıyor. Bilim insanlarının yıllardır yaptıkları birçok tartışma sonuca bağlanırken, bir dizi önyargı da çöpe atılıyor. Genetik bilimi bu saptamaları yaparken hangi yöntemleri kullanıyor, insanın 200 binyıllık yürüyüşü nereden başladı ve hangi yollar/dönemlerden geçerek dünyaya yayıldı, bu soruların yanıtlarını kapak dosyamızda okuyacaksınız. Gelecek sayılarımızda, yine genetik biliminin katkılarından yola çıkarak “ırk” ve “etnisite” kavramlarını mercek altına alacağız. Ama şunu hemen söyleyelim: Genetik biliminin son yıllardaki bulguları, ırkçılığı ve etnik milliyetçiliği bilimsel olarak çürütüyor.

Hepimizin bir parçası olduğu bu uzun yürüyüşü ilgiyle okuyacağınızı umuyoruz.

Bu sayımızda dikkat çeken diğer dosyalar, İÜ Veteriner Fakültesi öğretim üyesi Prof. Dr. Sema Birler ile Türkiye’nin ilk klon koyunları “Oyalı” ve “Zarife” üzerine yapılan söyleşi, Ocak ayı içinde ölen Everest’in ilk fatihi Edmund Hillary üzerine Everest’e çıkan ilk Türk Nasuh Mahruki ile yaptığımız söyleşi ve Türkiye klasik arkeolojisinin kurucularından Arif Müfid Mansel’in tanıtıldığı İz Bırakanlar bölümü.

***

Okurlarımızdan önemli bir ricamız var. İade oranımızı düşürebilmek için, Bilim ve Gelecek’i gazete bayilerine dağıtan Merkez Dağıtım Şirketi’ne verdiğimiz dergi miktarını biraz azaltmak durumunda kaldık. Her zaman dergimizi buldukları gazete bayisinde bulamayacak okurlarımızdan, bu satış noktasının bulunduğu adresi bize telefon ya da e-posta yoluyla bildirmelerini rica ediyoruz.

***

Bilim ve Gelecek Kitaplığı kitaplarının ve Bilim ve Gelecek dergisinin satışını yapacak, dergimize yeni aboneler bulacak satış temsilcileri arıyoruz. İlgilenen okurlarımız dergi merkezini arayabilirler.

Gelecek ay buluşmak üzere, dostlukla kalın…

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz