Ana Sayfa Dergi Sayıları 48. Sayı Devam eden genetik çeşitlilik

Devam eden genetik çeşitlilik

Dünya üzerinde, Toba’dan sonra, modern insanı etkilemiş olan en dramatik iklimsel olay, 18.000 yıl önceki son büyük buzul çağı idi. İronik olan, Kuzey Amerika’nın kuzey yarısının kapıları iklim yüzünden kapanırken, buzulun güneyinde, buz koridorunun kapanmasından önce içinden geçen grupların güneye doğru yola devam etmesiydi. Bu gruplar Güney Amerika’dan geçerken kültürel ve genetik bir çeşitlenme yaşadılar. Kuzey yarımküredeki büyük alanlar buz tabakalarıyla kaplanmıştı ve tropik bölgelerin çoğu savanaya dönmüştü. Aynı zamanda, deniz seviyeleri bugünden çok daha aşağıdaydı, kara parçaları çok daha genişti, Güneydoğu Asya’daki Sunda gibi kıtaya yakın büyüklükte kara parçaları oluşmaktaydı.

64
0
Yeni dünya kıtalarında yaşayanlar için beyaz yelkenli gemilerle gelenler, on binlerce yıl evvel, insanlığın büyük göçünde ayrıldıkları ana kolların torunlardan başkası değildi. Maalesef bu karşılaşmalar, yüzlerce yıl sürecek kitlesel katliamlara, topyekûn dramatik yok oluşlara, yeni köle ekonomilerine, sistematik zorla asimilasyon süreçlerine yol açacaktı.

19.000 – 15.000 yıl önce Buzul genişledikçe, insan nüfusu az sayıdaki nispeten uygun yaşam alanlarına uyum sağladı. Bütün bir Avrasya kara parçasının kuzeyindeki buzullar ile güneyindeki çöller arasında, Alaska’nın buzullarının oluşturduğu ait “çıkmaz sokak”tan Fransa’nın güneyine kadar, verimli otlaklar ve stepler oluştu. Bu bölgeler, zengin mevsimlik otlaklarıyla, mamutlar, bizonlar, atlar ve rengeyiklerinden oluşan büyük hayvan […]

Bu içeriği görüntüleyebilmek için, şu seçeneklerden birine abone olmalısınız: 1 yıllık e-dergi aboneliği or 6 aylık e-dergi aboneliği.