Ana Sayfa 71. Sayı Yapay kırmızı kan hücresi üretildi

Yapay kırmızı kan hücresi üretildi

Bilim Gündemi

222

California (Santa Barbara) Üniversitesi’nden Mitragotri ve grubu ile Michigan Üniversitesi’nden meslektaşları, halkasal bir polimer üretip üzerini dokuz kat hemoglobin ve diğer kan proteinleri ile kapladılar. Daha sonra, kalıp olarak kullandıkları halkasal polimeri uzaklaştırdılar. Oluşan partiküller doğal kırmızı kan hücrelerinin sahip olduğu esnekliğe ve büyüklüğe sahipti. Ayrıca doğal kırmızı kan hücreleri kadar oksijen taşıyabiliyordu. Böylece doğal kırmızı kan hücrelerinin temel görev ve özelliklerini taklit edebilen yapay kırmızı kan hücresi elde etmeyi başardılar. Yapay kırmızı kan hücreleri üretildikten bir hafta sonra bile oksijen taşıma kapasitesinin yüzde 90’ına sahipti.
Esneklik, doğal kırmızı kan hücrelerinde olduğu gibi, yapay kırmızı kan hücrelerinin de kendi çaplarından daha küçük çapa sahip kanallarda hareket etmelerine, akış hızına bağlı olarak esnemelerine ve tekrar eski disk şekillerine dönmelerine olanak sağlamaktadır. Daha önceki çalışmalarda, terapatik ve tanı ajanlarını taşımak için geleneksel yollarla yapılan polimer tabanlı biyo-malzemelerde esneklik özelliği bulunmuyordu.
Yapay kırmızı kan hücrelerinin terapatik ilaçların dağıtımını ve ilaçların kontrollü salınımını başarıyla gerçekleştirdikleri gözlendi. Ayrıca görüntülü tanıda daha iyi çözünürlük için kullanılan kontrast maddelerin vücut içinde dağılımını etkili şekilde yaptıkları görüldü.
Sağlıklı kırmızı kan hücrelerinin şekil ve özelliklerini taklit eden partiküllerin üretilmesinde kullanılan bu tekniğin, orak hücre anemisi gibi hastalıklı hücrelerin şekil ve özelliklerini de taklit edebilen partiküllerin üretiminde de kullanılabileceği düşünülmektedir. Bu yolla üretilecek yapay hastalıklı hücrelerin, hücre bozukluklarının nasıl geliştiklerinin ve sağlıklı hücreleri nasıl etkilediklerinin anlaşılmasında önemli katkılar sunacağı tahmin edilmektedir.
(Kaynak: Nishit Doshi, Alisar S. Zahr, Srijanani Bhaskar, Joerg Lahann, and Samir Mitragotri. Red blood cell-mimicking synthetic biomaterial particles. Proceedings of the National Academy of Sciences, 2009; DOI: 10.1073/pnas.0907127106)

Önceki İçerikUyku
Sonraki İçerikBir gün olmadık bir geçmişle uyanabilirsiniz!