Ana Sayfa Dergi Sayıları 85. Sayı Dünyanın ilk programlanabilir nano-işlemcisi

Dünyanın ilk programlanabilir nano-işlemcisi

Bilim Gündemi

473
0

Harward Üniversitesi ve MITRE şirketinin ortak çalışmasında mühendisler ve bilim insanları, dünyada ilk olarak nano boyutta programlanabilir bir işlemci geliştirdiler.

Nature’da yer alan makale ile tanıtılan çığır açan prototip bilgisayar sistemi, nanometre ölçekli bileşenlerden oluşmuş bilgisayar devrelerinin karmaşıklaşması yolunda önemli bir adımı temsil ediyor.

Ayrıca bu ultra-küçük nanodevreler, temel aritmetik ve mantıksal fonksiyonları yapabilecek şekilde elektronik olarak programlanabiliyor. “Bu çalışma aşağıdan yukarıya (bottom up) inşa edilen devrelerin karmaşıklığında ve fonksiyonelliğinde bir kuantum sıçramasını ifade ediyor. Aşağıdan yukarıya inşa yönteminin geleceğin nano işlemcilerini ve diğer entegre sistemleri üretmede kullanılabileceğini gösteriyor.” diyor araştırma yöneticisi Charles M. Lieber.

Çalışma, nanotel yapıtaşlarının sentezinde ve dizaynında yaşanan gelişmeler sayesinde mümkün olmuştur. Bu nanotel bileşenlerin, fonksiyonel elektrik devrelerini inşa etmek için tekrarlanabilirliği gösterilmiştir. Bu yöntemle de yukarıdan aşağıya yaklaşımlarla çözülmesi zor olan boyut ve materyal karmaşıklığı sorunları da çözümlenebilmektedir. Dahası; bölünmüş mimari, tamamen ölçeklenebilir, böylece çok daha büyük ve her zamankinden daha işlevsel nano işlemcilerin yapımını olanaklı kılıyor.

“Geçtiğimiz 10 ila 15 yıl boyunca nanoteller, karbon nanotüpleri ve diğer nanoyapılarla çalışan araştırmacılar en temel devreleri oluşturmakta bile zorluk çektiler bunun nedeni de her bir nanoyapının kendine özgü özelliklerindeki çeşitliliklerdir.” diyor Lieber. Bu engellerin aşılabilir olduğunu belirtiyor ve “geleceğin elektronik devrelerinin aşağıdan yukarıya yaklaşımlarla oluşturulabileceğini göstermiş oluyoruz” diye ekliyor.

Gelişmenin diğer bir özelliği de, nanotel bileşenleri “kalıcı” transistör düğmeleri içerdiği için küçük boyutlarına izin verildiğinde bile nanoprosesör içinde devrelerin çok az güçle çalışıyor olması.

Geleneksel mikro bilgisayar devrelerinde transistörlerin aksine nanotel transistörler programlanmış olduğundan, korunabilir hafıza için elektrik gücünün herhangi bir ek masrafı yok.

MITRE Nanosistem Grubu’nda kurşun mühendisi olan Shamik Das; “Çok küçük boyutlar ve düşük enerji gereksinimleri nedeniyle bu yeni nanoişlemci devreleri, çok daha küçük ve tamamen yeni bir sınıf olan hafif elektronik sensörler ve tüketici elektroniğinin kontrol edilebilen yapı taşlarıdır.” diyor.

“Bu yeni nanoprosesör, fizikçi Richard Feynman tarafından 50 yıl önce ilk defa açıkça belirtilen bir nano bilgisayar görüşünün gerçekleştirmesi yönünde önemli bir dönüm noktasını oluşturuyor.” diyor bilim insanı James Ellenbogen.

 

Kaynak: “World’s First Programmable Nanoprocessor: Nanowire Tiles Can Perform Arithmetic and Logical Functions”

http://www.sciencedaily.com/releases/2011/02/110209131824.htm adresinden 18.02.2011 tarihinde alınmıştır.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz