Ana Sayfa 85. Sayı Kırmızı şarap Rapamisin’in anti-tümör etkisini artırıyor

Kırmızı şarap Rapamisin’in anti-tümör etkisini artırıyor

Bilim Gündemi

679

Cleveland Clinic’s Lerner Research Institute araştırmacıları, kırmızı şarapta bulunan, tek başına rapamisine karşı direnç gösteren meme kanser hücreleri üzerinde rapamisin ile birlikte kullanıldığında tümör baskılayıcı etkiye sahip Resveratrol isimli bir bileşik keşfettiler.

Cancer Letters dergisinde yayınlanan çalışma, bu tedavi edici bileşimde PTEN tümör baskılayıcı genin resveratrol’ün anti-tümör etkilerine katkıda bulunduğunu belirtmekte.

Genomic Medicine Institute of Cleveland Clinic’s Lerner Research Institute Başkanı Charis Eng, birçok doğal bileşimde bulunan kemopreventif ilaç olan Resveratrol ile Rapamisinin birleştirilmiş etkisini meme kanser hücrelerinde çalışmak için ekibine öncülük etmiş. Çalışma, bu iki ilacın meme kanser hücre sinyal iletişiminde ve büyümesindeki etkisini göstermekte.

Eng, “Rapamisin kanser tedavisinde uzun zamandır kullanılmakta. Maalesef, bir süre sonra kanser hücreleri Rapamisine karşı direnç geliştirmektedir.” açıklamasını yaptı. “Bulgularımız, Resveratrolün, laboratuvar ortamında meme kanserinde Rapamisin-temelli ilaç direncini hafiflettiğini göstermiştir. Eğer bu bulgular klinikte de doğruluğunu kanıtlarsa, kanser tedavisi için rapamisin almadan önce bir bardak kırmızı şarap içmek veya  kırmızı şaraptan daha çok resveratrol içeriğine sahip bir kase pişmiş yer fıstığı yemek temkinli bir yaklaşım olacaktır.”

Organ transplantasyonunda doku reddini önlemek için immunosüpresif (immun sistem baskılayıcı) ilaç olarak kullanılan Rapamisin, meme kanserine karşı anti-tümör etkisi için kullanılmakta. Kırmızı üzüm yüzeyinde bulunan ve kırmızı şarabın bir parçası olan Resveratrol bir çeşit polifenol ve hücresel terapide çoklu kullanım için düşünülmekte.

Tümör baskılamada bir potansiyel olmasına rağmen, Rapamisinin etkinliği çeşitli meme kanser hücreleri arasında belirgin şekilde değişmekte. Resveratrol ve Rapamisinin tek başına ve kombine halde etkileri, üç insan meme kanseri hücre hattının büyümesi üzerinde değerlendirilmiş. Rapamisin, Resveratrol ve bu ajanların kombinasyonları doza-bağımlı olgularda hücre büyümesini inhibe etmiş. Test edilen üç hücre hattında da, Resveratrol ve Rapamisinin düşük konsantrasyonlarının varlığı büyümeyi yüzde 50 oranında inhibe etmek için yeterli olmuş. Henüz erken olsa da, bu bulgular Resveratrolün geleneksel kemoterapiye ek olarak güçlü tamamlayıcı bir ilaç olduğunu gösterebilir.

Kaynak: Xin He, Yu Wang, Jinhong Zhu, Mohammed Orloff, Charis Eng. Resveratrol enhances the anti-tumor activity of the mTOR inhibitor rapamycin in multiple breast cancer cell lines mainly by suppressing rapamycin-induced AKT signaling. Cancer Letters, 2011; 301 (2) : 168 DOI: 10.1016/j.canlet.2010.11.012

Önceki İçerikDomuz gribi aşısıyla ilgili yanlışlar ve doğrular
Sonraki İçerikOlgu ve kuram olarak evrim