Ana Sayfa 87. Sayı Tanzanya’da ilk modern insanın ayak izlerine rastlandı

Tanzanya’da ilk modern insanın ayak izlerine rastlandı

Bilim Gündemi

450

Kuzey Tanzanya’daki Natron Gölü kıyısında keşfedilen fosil ayak izleri 120.000 yıl öncesine ışık tutuyor. George Washington Üniversitesi’nden Brian Richmond, Homo sapiens’in erken üyelerinden 18 insanın ıslak volkanik küllerde bıraktığı izlere dair bulguları Paleoantropoloji Topluluğu’nun 13 Nisan’da gerçekleşen yıllık toplantısında açıkladı.

İnsan fosil kayıtlarında nadiren rastlanan ayak izleri, eski akrabalarımızın anatomisi ve davranış özellikleri ile ilgili özgün bilgiler sundukları için oldukça değerli bulgular. Richmond ve meslektaşları 2010 yılında Engare Sero adlı bölgede toplamda 350’den fazla ayak izini keşfettiler. Bölgede herhangi bir hayvana ait ayak izi ise gözlemlenmedi.

İzlerin bir bölümü doğu yönünde hareket edildiğini gösteriyor ve bu izlerin yürüyen, koşan veya ortalama bir tempoda ilerleyen bireylere ait olduğu düşünülüyor. Bu farklı tempolar izleri bırakanların birlikte yolculuk yapmadığına işaret ediyor. Diğer bir grup iz ise birlikte batıya doğru ilerleyen 18 insana ait.

Ardında izlerini bırakan ilk gezginler hakkında daha fazla bilgi edinmek amacıyla araştırma ekibi Kenya’da günümüz insanlarından ayak izleri toplayarak bir deney gerçekleştirdi. Yapılan ölçümlerin karşılaştırılması sonucunda eski topluluğun kadın, erkek ve çocuklardan oluştuğu ve kadın sayısının daha fazla olduğu ortaya kondu.

Richmond, yolculuk yapan ilk insan gruplarının bileşimlerinin geçmişteki davranış tarzlarına dair fikir verdiğini belirtiyor.

 

Kaynak: Fossil footprints of early modern humans found in Tanzania

http://www.scientificamerican.com/blog/post.cfm?id=fossil-footprints-of-early-modern-h-2011-04-14

Önceki İçerikMemelilerdeki kulak evriminde bir ara form
Sonraki İçerikLoch Gölü fosilleri, yaşamın güneşi kullanmaya ve üremeye erken bir dönemde başladığını gösteriyor