Ana Sayfa 89. Sayı İbretle okunacak yazılar

İbretle okunacak yazılar

Aydökümü

202

Elinizdeki derginin birkaç makalesine dikkat çekmek istiyoruz. Birincisi, “Bilişim köşemizin yazarı İzlem Gözükeleş’in “Türkiye İnterneti nereye gidiyor?” başlıklı makalesi. Gözükeleş, iktidarın İnternet üzerine getirmeye çalıştığı denetimi (daha doğrusu sansürü) bütün boyutlarıyla inceliyor. Konu Temmuz ve Ağustos aylarında yoğun olarak tartışılacak ve AKP tutumunu değiştirmezse çeşitli protesto eylemleri de bekleniyor. Okurlarımız bu makaleyle konu hakkında geniş bir donanıma sahip olacaklar.

İkincisi ise, normalde “komik” denip geçilecek, ama günümüz koşulları dikkate alındığında “trajik” diyeceğimiz bir meseleyle ilgili dosyamız. Süleymaniye Vakfı Başkanı ve ilahiyat profesörü Abdülaziz Bayındır, yanına bir de uzay bilimleri profesörünü alıp Norveç’e gidiyor, sözde araştırma yapıyor ve Kuran’dan atıflar da yaparak Gündüz ile Gece’nin Güneş’ten bağımsız varlıklar olduğunu buyuruyor. Alâeddin Şenel bu bilim dışı düşüncenin eleştirisinden yola çıkarak, böyle kafayapılarının hangi toplumsal koşullarda ve hangi bireysel iç süreçler sonucunda ortaya çıkabileceği üzerine geniş bir makale yazdı. Emekli astronom Prof. Dr. Metin Hotinli de, -aslında her ortaöğrenim kitabında bulunabilecek- gece ve gündüzün ne olduğunu ve nasıl oluştuğunu bir kez daha özetledi. İlgi ve ibretle okuyacağınızı sanıyoruz.

Üçüncüsü de, Dilovası’ndaki sağlık ve çevre katliamını ve tehlikenin boyutlarını tüm verileriyle ortaya çıkaran, ama ödüllendirilmek yerine hakkında soruşturma başlatılan Kocaeli Üniversitesi Halk Sağlığı Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Onur Hamzaoğlu ile yaptığımız söyleşi. Hamzaoğlu hem araştırmasını hem de soruşturma sürecini ayrıntılarıyla anlatıyor ve sözlerini şöyle bitiriyor: “Paylaşmamanın sorumluluğunu taşıyamazdım”. Üniversitelerimizde ne yazık ki nesli tükenmeye yüz tutmuş gerçek bir bilim insanının öyküsünü de sanırız ibretle okuyacaksınız.

 

***

 

Bilim ve Gelecek Kitaplığı’nın “50 Soruda” dizisinden yeni çıkan 50 Soruda Arkeoloji (Prof. Dr. Mehmet Özdoğan) kitabı büyük ilgi görüyor; sanıyoruz yıl bitmeden ikinci baskısını yapmak zorunda kalacağız. Prof. Dr. Şahin Koçak’ın 50 Soruda Matematik adlı kitabının da son hazırlıklarını yapıyoruz, Temmuz ayında elinizde olacak. Daha sonra sırada Çağlar Sunay’ın 50 Soruda Evren kitabı var.

50 Soruda dizisinin 10 kitaplık ikinci paketi için başlattığımız abone kampanyası devam ediyor. Önceden abone olanlar 10 kitabı yüzde 50’ye varan indirimle 110 TL’ye edinebilecekler. Okurlarımıza hem bu fırsatı kaçırmamalarını tavsiye ediyor, hem de abone olarak bir anlamda bu dizinin sponsorluğunu yapmalarını rica ediyoruz. Böyle yayınlar ancak dayanışma ruhuyla sürdürülebiliyor.

 

***

 

Geçtiğimiz ay, Birgün Gazetesi Sorumlu Yazıişleri Müdürü ve ÖDP yöneticisi İbrahim Çeşmecioğlu’nu geçirdiği beyin kanaması sonucunda kaybettik. Yaşamı boyunca sosyalizm davası için mücadele etmiş değerli dostumuz İbrahim Çeşmecioğlu’nun anısı her zaman yolumuzu aydınlatacak. Ailesinin, Birgün gazetesindeki ve ÖDP’deki arkadaşlarının, tüm sosyalistlerin, hepimizin başı sağ olsun.

Dostlukla kalın…

Önceki İçerikİnsan süper-beyninin evrimi iki ayak üzerinde yürümenin ve araç yapımının gelişmesiyle bağlantılı
Sonraki İçerikYılanlar ve ayaksız kertenkeleler birbirinden bağımsız evrimleşti