Ana Sayfa 89. Sayı Neolitik çağın gökdeleni, Jerico kulesi

Neolitik çağın gökdeleni, Jerico kulesi

110

Mezopotamya’da 11 bin yıllık yerleşim alanı olan Jerico’da 8 metre yüksekliğindeki “Jerico Kulesi”nin gökdelenlerin ata babası olabileceği öne sürüldü. İnsanoğlunun henüz avcı-toplayıcı düzende yaşadığı ve tarıma geçmediği neolitik dönemde Jerico’da inşa edilen ve arkeologların 50 yıl önce keşfettiği kulenin olası işlevleri konusunda farklı yorumlar geliştirildi.

Bir grup arkeolog Jerico kulesinin savunma amaçlı yapıldığını savunurken, bir başka grup arkeolog kulenin tarihöncesi çağa ait bir anıt olduğunu öne sürdü. Tel Aviv Üniversitesi’nde görevli araştırmacılar Ran Barkai ve Roy Liran, Jerico kulesine yönelik getirdikleri yeni yorumda kulenin bir dizi ışık ve gölge oyunları hesaplanarak inşa edildiğini iddia etti.

Her iki araştırmacı Antiquity dergisinde yayımlanan makalelerinde bilgisayar ortamında 110 yüzyıl önceki Jerico’yu yeniden inşa ettiklerini, simülasyon ve çeşitli hesapların kulenin özellikle yaz mevsiminde gölge ve ışık oyunları gözetilerek inşa edilmiş olabileceğini; kulede keşfettikleri gölge ve ışık oyununun o dönemde Jerico halkını karanlıktan korumak için kullanılmış olabileceğini öne sürdü.

Her iki araştırmacının yorumuna göre, Mısır piramitleri ve ziguratların inşasından yüzyıllar önce oldukça karmaşık teknikler ve büyük bir işgücü gözetilerek inşa edilen bu kulenin o çağda yaşayan ve karanlıktan ürken insanlar için doğal bir gücü simgelediği belirtildi.

Kaynak: Tutto Scienze/La Stampa bilim eki / 4 Mayıs 2011

Önceki İçerikHerzog’un kamerasından tarihöncesi sanat
Sonraki İçerikİtalyan ve İsveçli antropologların iddiası “Bu DNA Tutankamon’a ait değil”