Ana Sayfa 91. Sayı Büyük boşluklar bırakarak gittiler

Büyük boşluklar bırakarak gittiler

55

Ne yazık ki acılı haberlerle dolu bir yaz geçirdik. Peşi sıra pek çok değerli insanımızı yitirdik. Ağustos sayımızdan da anımsayabileceğiniz gibi değerli psikiyatr ve dergimizin yazarı Ali Nahit Babaoğlu 15 Temmuz günü hayata gözlerini yummuştu. Henüz Ali Nahit Hoca’yı kaybedişimizin şokunu atlatamadan 28 Temmuz günü ülkemizin önde gelen sosyalist iktisatçılarından Aslan Başer Kafaoğlu’nun ölümüyle sarsıldık. Dergimizin de yazarı ve danışmanı olan Kafaoğlu, ardında onurlu bir yaşam ve müthiş bir külliyat bırakarak gitti. 9 Ağustos akşamı ise, sevgili dostumuz, yazarımız, bulunduğu her yerde Bilim ve Gelecek dergisinin temsilciliğini üstlenen Kağan Güner, 4 yıldır mücadele ettiği kansere yenik düşerek genç yaşta doğaya gitti. Hâlâ inanmak istemediğimiz, isyan ettirici bir ölümdü sevgili Kağan’ınki. Ve son olarak, 16 Ağustos günü, Türkiye Sosyalist Hareketinin anıt ismi Mihri Belli 93 yaşında hayata gözlerini yumdu.

Hepsi de arkalarında çok büyük boşluklar bıraktılar. Ne diyebiliriz ki, geride kalanların başı sağ olsun. Yaşamları, mücadeleleri, fikirleri, eserleri bize her zaman yol gösterecek.

***

10-11 Ağustos günleri, dergimizin idare müdürü ve editörü Baha Okar’ın da yargılandığı düzmece Devrimci Karargâh davasının duruşmasındaydık. Davada yargılanan devrimciler ve avukatları, tutuklanma tarihinden ancak 11 ay sonra söz söyleme fırsatı bulabildiler. Bu davanın nasıl uydurulduğunu anlattılar, kendilerine yönelik suçlamaları tek tek yanıtladılar. Duruşmanın sonucunda 8 kişinin tahliyesiyle sevindik; fakat Baha arkadaşımızın da içlerinde bulunduğu diğer devrimcilerin tutukluğunun sürmesine üzüldük. Bir sonraki duruşma 17 Kasım tarihinde.

Baha Okar, tam bir yıldır, tamamen düzmece iddialarla işinden gücünden, sevdiklerinden uzakta. Kim olduğu belirsiz bir itirafçının “2005-2007 arası Kuzey Irak’taki kamptaydı” suçlaması yüzünden içerde tutuluyor. Baha’nın 2004 yılından beri dergimizin her alanında görev yaptığını, sürekli İstanbul’da bulunduğunu, üstlendiği işlerin yoğunluğu yüzünden neredeyse dergi bürosunda yattığını hepimiz biliyoruz. Baha için tanıklık yapacak birçok dergi çalışanı, arkadaşı, bilim insanı ve yayıncı var. Umuyoruz en kısa zamanda bu traji-komik tezgâh son bulacak ve Baha ile diğer tutuklular serbest bırakılacaktır.

***

AKP iktidarının her türlü muhalefeti boğma girişimleri, Aydınlık gazetesi ve Ulusal Kanal televizyonu çalışanları ile bazı İP yöneticilerinin gözaltına alınmasıyla sürdü geçtiğimiz ay. Böylece tamamen kanunsuz biçimde içeri atılan gazeteci sayısı 100’e yaklaştı. Dergimiz baskıya girerken gözaltılar ve gözaltıları protesto etmek için içerde ve dışarıda başlatılan açlık grevleri sürüyordu. Bu faşizan uygulamayı kınıyor, gözaltına alınan gazeteci ve politikacıların derhal serbest bırakılmasını talep ediyoruz.

***

Elinizdeki sayının kapak dosyası Alâeddin Şenel’in, maddenin, canlının ve toplumun evrimini, enerjinin oluşması ve dönüşmesi bağlamında ele aldığı kapsamlı çalışması. Dikkat çekeceğimiz iki söyleşi var bu sayımızda. İlki, Bilim ve Gelecek Kitaplığı’ndan yeni çıkan “50 Soruda Matematik” kitabının yazarı Prof. Dr. Şahin Koçak ile yine yazarımız Ahmet Doğan’ın yaptığı, okurları matematiğin doyumsuz dünyasında yolculuğa çıkaran söyleşi. İkincisi de Nalân Mahsereci’nin Prof. Dr. Metin Hotinli ile gerçekleştirdiği “Evrensel kıyamet senaryoları” konulu ilginç söyleşi. Bu dosyalar ve diğer yazılarla beğenilecek ve ilgi ile okunacak bir sayı çıkardığımızı düşünüyoruz.

Dostlukla kalın…

Önceki İçerik‘50 Soruda Matematik’ yayımlandı; Matematiğin evrimsel damarlarında yolculuk…
Sonraki İçerikŞövalye ruhlu devrimci…