Kasım ayı içinde Bilim ve Gelecek Kitaplığı’ndan dört yeni kitap okurlarıyla buluşuyor.
“50 Soruda” dizisinin 14. kitabı olan 50 Soruda Dil Felsefesi’nde, dil felsefecisi Atakan Altınörs antikçağdan günümüze felsefe tarihinde dil üzerine söylenmiş görüşleri rahat okunur bir biçimde ele alıyor; dilin neliğini düşünce, kültür, varlık ile ilişkilerinde soruşturuyor. Felsefe öğrencilerine olduğu kadar, “dilin” felsefesiyle tanışmak isteyen okurlara da temel bir başlangıç kitabı sunduğumuzu düşünüyoruz.
Bu ay yayımlayacağımız kitaplardan biri de yazarımız Hasan Aydın’ın Gazzâli incelemesi. Gazzâli üzerine yapılmış en geniş ve kapsamlı incelemelerden biri olacağını düşündüğümüz bu kitapta Aydın, Gazzâli’nin düşünce sistemini tarihselliği içerisinde ele alırken, bu sistemin 19. yüzyıl ve sonrasındaki İslamcı düşünürler üzerindeki etkisini inceliyor.
Bir diğer kitabımız da Marie Curie. Ünlü bilimcinin olağanüstü yaşamını kızı Eve Curie’nin kaleminden okuyacaksınız. Türkçede ilk kez 1943 yılında yayınlanmış bu kitabı yetmiş yıl sonra günümüz Türkçesine uyarlayarak yeniden bilim okurlarına sunuyoruz. Curie’nin çocukluğundan ölümüne türlü sıkıntılar ve acılarla geçen yaşamını, bilime adanmışlığın ve kadın olmanın getirdiği zorlukları nasıl aştığını, eşi Pierre ile gönül ve bilim ortaklığıyla süren ama trajik bir biçimde sona eren birlikteliğini, bilime toplumcu bakışını ve tabii radyum ile ilişkisini yansıtan bu örnek alınası biyografiyi tüm bilimci adaylarına öneriyoruz.
Son kitabımız da Bilim ve Gelecek Kitaplığı’nın yeni başlayacak dizisinin ilk kitabı olan Bilimsel Devrimin Başyapıtları. Yeni kitap dizimiz ve ilk kitabına ilişkin geniş tanıtımı elinizdeki derginin “Parantez” bölümünde okuyabilirsiniz.
***
Geçtiğimiz sayının kapak dosyası “Gül kokulu rektörler: Takunyalı üniversite” büyük ilgi çekti. Çeşitli yayın organlarında haber oldu ve olumlu tepkiler aldı. Üniversitelerdeki dinci-cemaatçi örgütlenmenin farklı boyutlarını önümüzdeki sayılarda ele almayı sürdüreceğiz. Aslında bu sayının kapak dosyası olan Hasan Aydın’ın incelemesi “Felsefenin İslamileştirilmesi”, üniversitelerin felsefe ve toplumbilim bölümlerinin ne hale geldiğini yansıtmakla geçtiğimiz sayının bir devamı niteliği de taşıyor.
Elinizdeki sayıda ayrıca, Alâeddin Şenel’in “demokrasi” ve “cumhuriyet” kavramlarını tarihselliği içinde inceleyen geniş makalesini; Nıvart Taşçı’nın Lynn Margulis’in yaşamından hareketle evrimin komünal ve dayanışmacı yönünü ele alan yazısını; İzlem Gözükeleş’in 20. yüzyılın büyük bilimcisi Alan Turing’in doğumunun 100. yılı dolayısıyla kaleme aldığı makaleyi; Baha Okar’ın iktisatçı Mustafa Sönmez ile yaptığı Türkiye’nin ekonomik durumuna geleceğe de uzanarak kuşbakışı göz atan söyleşiyi özellikle dikkatlerinize sunuyoruz.
Bütün bunlar ve diğer yazı ve sürekli bölümlerle oldukça zengin bir sayı çıkardığımızı düşünüyoruz.
***
TÜYAP İstanbul Kitap Fuarı 17-25 Kasım tarihlerinde gerçekleşiyor. Bilim ve Gelecek yeni kitapları ve tüm diğer kitapları, dergileriyle fuarda olacak. C Salonu 606 nolu standa tüm okurlarımızı bekliyoruz. Öte yandan 7-11 Kasım tarihlerinde gerçekleşecek Çanakkale Kitap Fuarı’nda da yerimizi alacağız.
Dostlukla kalın…