Ana Sayfa 106. Sayı Kıyamet ne zaman kopçak?!

Kıyamet ne zaman kopçak?!

947

Çalıştığım okulun Meksika Araştırmaları Merkezi’nin, “Maya Takvimine göre 2012 Kıyameti’ne eleştirel bakış” konferansına katıldım. Konferansı veren, Meksika’dan gelen astronom, astronomi tarihi ve Maya Astrolojisi uzmanı Dr. Jesus. Adamın adının İsa olması ne kadar manidar, değil mi?

Fazla merakta bırakmadan sonucu baştan söyleyeyim: 21 Aralık 2021’de kıyamet filan yok. Konuşma İspanyolca, ppt grafik ve resimlerindeki açıklamalar Çince ve çok az İngilizceydi. Dolayısıyla ayrıntıları pek anlayamadım. Anladıklarım ve anladıklarımdan ara ara çağrışımlarla aklıma gelen bildiklerim şöyledir:

Mayalar zamanı ölçmede uzmanlar. Maya medeniyeti, zamanı ölçmede Güneş’i kullanıyor (Sümerliler gibi Ay’ı değil) Mayaların 5 ve 13 günlük bir tür haftaları, 365,25 günlük yılları vb. var. Yılın üzerinde daha başka, birkaç yüz ve birkaç bin yıllık (3834 veya 3965 yıl olmalı. ppt’den hatırladığıma göre, 1.488.400 gün veya 1.400.448 gün) zaman döngüleri de var. Birkaç bin yıllık olan zaman döngüsünün biteceği yıl kıyamet kopacağı tezi hiç de yeni değil. Maya Takvimi’nin en büyük periyodu kapandığında kıyamet kopacağı görüşü, ilk kez 18. yüzyılda Avrupa’da dile getirildi. Ki sonrakiler de hep bu ilk teze dayanıyor. Ama bu tez Maya gerçeklerine dayanmıyor. Maya arkeolojisini ve tarihini iyi inceleyemeyen kıyamet meraklısı Avrupalı Hıristiyan ilim ehli, periyot kapanmasıyla ilgili olarak söylenen ifadeleri, kıyameti tarif ediyor zannetmişler. Periyotların bizim güneş takvimimize göre ne zaman kapanacağı da, bizim güneş takvimimizde maya takvimine karşılık gelen farklı zaman noktalarını nirengi noktası olarak alınca değişiyor. Farklı hesaplara göre farklı tarihler çıkmış. İlk tarih grubu 1734 ve 1753’müş. Bu yılların ikisinde de kıyamet kopmadığını gören Avrupalı Latin eşrafından biri, 1787 yılında, Grek astronom Berossus’a dayandırdığı bir dizi hesaplamalarla  kıyametin 129 yıl sonra (1916’da) kopacağını söylemiş. (Aynısını ben de şimdi söylüyorum: Kıyamet 67 yıl sonra kopacak. Cennette yer satışlarımız başlamıştır. İsteklilerin parayla birlikte bana müracaatları…) İkinci tarih grubu 2129 ve 2159. Büyük ihtimal, o zaman da kopmaz.

Konferansçı astronom ise, 4,5 milyar yıl sonra Güneş’te hidrojen bitip de helyumun lityuma dönüşmeye başlayacağı anda kıyametin kopacağını, çünkü o sırada (o sıradanın başıyla sonu arası yarım milyar yıl!) Güneşin hem genişleyip hem de ısınarak Dünya’yı buharlaştıracağını söyledi.

Gelelim 21 Aralık 2012 tarihine! Soru şu: Kim neresinden uyduruyor bunu? Cevap şu: Zamanı ölçmede uzman olan Mayalar, 2012’de çok önemli bir olay olacağını tespit etmişlerdi. Gelin, bu önemli olayı hemen söylemeyerek okurlarımızı biraz merakta bırakalım ve daha önce Mayaların gökleri gözlerken önem verdiği şeyleri inceleyelim. Mayalar, İspanyol işgalcilerin Yucatan yarımadası adını verdikleri coğrafyada binlerce gözlem piramidi inşa ettiler (Bunların resimlerini kartpostal olarak bastıran, dağıtan ve kartpostalların arkasına piramitlerin adını, bulunduğu yeri yazmak yerine Çince bir adres yazan Allahın cezası Meksika turizm enformasyon bürosunun yöneticisine diyorum ki: Böyle şeyler ancak Türkiye’de olur. Rol çalma, arkadaşım!) Örneğin ppt’de adı geçen Mayapan Piramidi. Mayalar, yaptıkları freskler ve alçak kabartmalarda gök cisimlerini, adlarını bunlardan alan tanrıları resmettiler. Sümerler temelinde yükselen Sümer-Roma-Avrupa medeniyeti ile Mayalar arasındaki temel fark şu: Sümerlerde Ay, temel gök cismi idi. Mayalarda Güneş ve Venüs. Evet, Venüs. Venüs her 5 günde bir güneşin battığı yerden doğar (bu bilgiyi uyduruyor olabilirim, İspanyolca anlatım ve Çince ppt’den anladığım kadarıyla) Ayrıca Mayapan Piramidi’nde bir özellik vardır: Her yıl 9 Nisan ve 2 Eylül’de güneşin tepedeki yarıktan gelen ışığı, ışığın vuracağı hesaplanan yere özellikle yapılmış kutsal rölyefleri aydınlatır. Neden, çok alışkın olduğumuz 21 Mart ve 22 Aralık değil de, 9 Nisan ve 2 Eylül? Çünkü bu iki tarihte Venüs’e bir şey olmaktadır (ne olduğunu anlayamadım, galiba Dünya ve Venüs ikilisi birlikte bir şeyler yapıyormuş).

Şimdi sormak isterim. 21 Mart veya 22 Aralık’ı, çok affedersiniz, umursamayan Mayalar, neden “22 Aralık’ta kıyamet kopçak” desinler ki? Mantıklı mı? Değil. 2012’de ne oldu o zaman? Dikkatinizi çekerim, ne “oldu” dedim, “olacak” değil. Çünkü Maya Takvimine göre olacak olan şey, 5 Temmuz 2012’de artık oldu. Venüs, Güneş batmadan doğarak bir süre güneşin önünden geçti. Bu durum çıplak gözle bile görüldü (en iyi şeklide Mısır’dan görüldü) (Aynı şeyi Ay’ın yapmasına “Güneş tutulması” diyoruz). Aynı şey, bir daha 24 Ocak 3114 tarihinde olacak.

Maya halkına “Navat”lar, Maya diline “Navatça” denir. Halen 3 milyondan çok insan saf Navatça konuşuyor. Peki, Mayaların kıyamet “kopçak” diye İzmir ağzıyla konuşması mantıklı mı? Mantıklı. Çünkü biz İzmir’de coğrafi yükseltilere “tepe” deriz, Navatçada da “tepek”. Navatça; Türkçe, Moğolca, Korece, Japonca, Fince, Macarca vd. Altay-Ural dilleri gibi eklemeli dil. Navatçada Türkçeyle ortak olan epey bir kelime var (epeyden kasıt 30-50).

Keyfiyet budur, bilgilerinize zevkle sunulur.

Önceki İçerikÖzgen Berkol Doğan’ın tutkusunu yaşatacak Türkiye’de ilk bilimkurgu kütüphanesi
Sonraki İçerikEski bir mantık bilmecesi