Ana Sayfa Dergi Sayıları 117. Sayı ‘Elektriğin Tanrısı’ Tesla’nın çizgi romanı

‘Elektriğin Tanrısı’ Tesla’nın çizgi romanı

391
0

İstanbul TÜYAP Kitap Fuarı 2-10 Kasım tarihlerinde yapılıyor. Bilim ve Gelecek, dergi ve kitaplarıyla fuarda yerini alacak. 3. Salon 606 nolu stantta okurlarımızı ve dostlarımızı bekliyoruz. Ayrıca çeşitli dergi ve demokratik kurumların bulunduğu salonda da bir yerimiz olacak.

Bilim ve Gelecek Kitaplığı, öncekilere ek olarak, uzun süredir hazırlandığımız ve önem verdiğimiz iki yeni kitapla fuara katılıyor. Bunlardan biri “Tesla” çizgi romanı. İcatların anında metaya dönüştüğü, günümüzün dev elektronik ve iletişim tekellerinin temelinin atıldığı bir dönemde “bedava elektrik” için uğraşan ve bunun bedelini tarihten silinip, bir otel odasında beş harasız ölüme mahkûm edilerek ödeyen Tesla’nın gizemli yaşam öyküsünü Soner Tuna’nın enfes çizgileriyle okuyacaksınız. Elektriği evimize sokan, radyoyu, radarı bulan, televizyonu, interneti öngören; kimilerine göre “Çağdaş Prometheus”, kimilerine göre “Elektriğin Tanrısı” olarak anılan bu büyük biliminsanının çizgi romanının her yaştan okurun ilgisini çekeceğine eminiz. Çizgi romanlarımızın devam edeceğini de buradan duyuralım.

Yeni çıkan diğer kitabımız, Türkiye sosyalist hareketinin özgün tarih tezleriyle bilinen önderlerinden Hikmet Kıvılcımlı’nın “Allah, Peygamber ve Kitap” başlıklı çalışması. Kıvılcımlı bu eşsiz eserinde, tarih tezinin ışığında, kutsallaştırmanın ve özel olarak İslamiyet’in kökenlerini araştırıyor. Kuran ayetlerini tek tek ele alarak ne anlama geldiklerini inceliyor. Kuran’ın tarihsel materyalist bir tefsiri de denebilir bu esere. Türkiye’de politika yapan ve konuyla ilgili herkese, özgün tezlerle dolu bu kitabı okumayı, tartışmayı öneriyoruz.

 

***

 

Bilim ve Gelecek dergisine abone kampanyamız devam ediyor. Bilindiği gibi bu kampanyanın hediyesi, İş Bankası Kültür Yayınları tarafından hazırlanmış, 48 TL değerinde, tıpkı basım belgeler içeren “Einstein” kitabı. Dergiye yıllık abone olan herkese bu eseri karşılıksız veriyoruz. Kampanyamız yıl sonuna dek sürecek. Bu kitapla birlikte Bilim ve Gelecek aboneliği, yakınlarımız ve özellikle çocuklarımız için en anlamlı hediye olacaktır.

 

***

 

Elinizdeki sayının ağırlıklı konusu: Tesla. Çizgi romanını çıkardığımız sırada, bu büyük biliminsanının mücadelelerle dolu yaşamını, fikirlerini, buluşlarını ve bu buluşların günümüze yansımalarını derinlemesine ele almak istedik. Murat Naroğlu ve Kağan Güner Tesla’nın yaşam öyküsünü ve buluşlarını ele alırken, Baha Okar da “FBI belgelerinde Tesla” konusuna yoğunlaşıyor.

Dikkat çektiğimiz iki diğer çalışmanın ilki “Çatalhöyük Dosyası”. Anadolu’daki en önemli neolitik yerleşimlerden olan Çatalhöyük’ü, kazı başkanı Ian Hodder’ın makalesinden ve Nalân Mahsereci’nin kazı başkan yardımcısı Yard. Doç. Dr. Serap Özdöl Kutlu ile yaptığı söyleşiden okuyacaksınız.

Diğeri ise, Şule Dede’nin “Tarih boyu savaşta kullanılan hayvanları” konu alan makalesi. Atların, fillerin, köpeklerin, güvercinlerin, yunusların, domuzların, kedilerin, yarasaların, sıçanların, hatta sümüklüböcek ve ateşböceklerinin, insanoğlunun hırsları adına nasıl kullanıldıklarının öyküsünü bu çalışmada okuyacaksınız.

 

***

 

Önemli kayıplarımız oldu geçtiğimiz ay. Ömrünü halkın hakları için mücadeleye adamış mimar Oktay Ekinci ile değerli sanatçımız Haşmet Zeybek’i yitirdik. Türkiye’nin başı sağ olsun.

Dostlukla kalın…

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz