Ana Sayfa 122. Sayı İkinci on yılda yolumuz açık olsun

İkinci on yılda yolumuz açık olsun

192

13 Mart’ta İstanbul’da, 15 Mart’ta da Ankara’da Bilim ve Gelecek’in 10. yaşını kutlamak için iki gece düzenlemiş ve tüm dostlarımızı davet etmiştik. Fakat 11 Mart’ta aldığımız ve tüm toplumu yasa boğan acı haber, Berkin Elvan kardeşimizin ölümü dolayısıyla bu geceleri ertelemeyi kararlaştırdık. Bu sadece dergi emekçileri olarak bizim değil, gecelere katılacaklarını belirten tüm dostlarımızın da eğilimiydi. Kimsenin böyle bir durumda gidip kutlama yapacak hali yoktu, olamazdı.

10. yıl gecelerimizi büyük olasılıkla Mayıs ayı içinde gerçekleştireceğiz. Gelecek sayımızda okurlarımıza tarihleri duyuracağız. Hem bu geceleri, çocuk katillerinin devrilmeye başladığı daha umutlu siyasal koşullarda yaparız belki…

Bu sayımızı elinize aldığınızda 30 Mart yerel seçimlerinin sonuçları alınmış olacak. Sonuç ne olursa olsun, emekçiler açısından zorlu ama umutlu bir döneme girdiğimizi biliyoruz. 12 yıldır bu halkın tepesine çökmüş ama artık ipliği pazara çıkmış iktidarın yıkılış dönemi olacaktır bu süreç. Artık sorun, emekçi halkın ve ülkenin aydınlık yüzünü temsil eden bilinçli kitlelerin bu sürece kendi adlarına müdahale edip edemeyecekleri sorunudur. Yozlaşmış bir iktidardan kurtulurken, egemen güçler yeni tuzaklar kurmaya, halkın mücadelesini yedeklemeye ve el koymaya çalışacaklar. Zorlu bir süreç olacak derken kastettiğimiz budur.

Bilim ve Gelecek, gerek yayınlarıyla gerekse tüm okurları ve yazarlarıyla bu mücadelenin saflarında olacaktır kuşkusuz. İkinci on yılımıza bu kararlılıkla ve umut dolu olarak giriyoruz.

***

Elinizdeki sayının kapak dosyası, Alâeddin Şenel’in “saygı” ve “tapınma” kavramlarını, biat kültürünü, tarihsel ve sınıfsal boyutlarıyla incelediği kapsamlı makalesinden oluşuyor. Toplumcu aydınlanma mücadelesinin kuramsal zeminini oluşturmaya yönelik ipuçları sunan çok değerli bir çalışmadır bu. Aydınlanma, halkın kendi kaderini kendi ellerine alma mücadelesidir. Bu noktada önümüze çıkan, elimizi kolumuzu bağlayan binlerce yıllık eğilimlere karşı ideolojik donanıma sahibi olmak mücadelenin çok önemli bir parçasıdır. Şenel’in incelemesi böyle bir güncellik taşıyor. İlgiyle okunacağını ve tartışılacağını umuyoruz.

Nalân Mahsereci, Ebru Oktay ve Nazan Mahsereci’nin birlikte hazırladığı “Maymunlarla Yaşayan Kadınlar” dosyası, Erkan Baş’ın kaleme aldığı “Bir Numaralı Kozmonot: Yuri Gagarin” dosyası ve diğer makaleleriyle oldukça zengin bir sayı hazırladığımızı düşünüyoruz. İyi okumalar…

***

Bilim ve Gelecek Kitaplığı, Soner Tuna’nın çizdiği “Tesla” ile çizgi roman alanına da girmişti. İlgi çeken bu dizimize, yine Tuna’nın hazırladığı “Hypatia” ile devam edeceğiz. Hypatia, bilindiği gibi, MS 415 yılında Hıristiyan yobazlar tarafından katledilen bir kadın filozof ve matematikçi. Hypatia’nın yaşamını anlatan çizgi romanımız yakında elinizde olacak.

Briç bölümümüze son veriyoruz. On yıldır hiç sektirmeden bu bölümü hazırlayan değerli yazarımız Lütfi Erdoğan’a sonsuz teşekkürlerimizi sunuyoruz.

Bilim ve Gelecek, 19-27 Nisan tarihlerinde gerçekleşecek İzmir TÜYAP Kitap Fuarı’na katılacak. Yerimiz henüz belli değil, olduğunda internetten duyuracağız. İzmirli tüm okurlarımızı yeni kitaplarımızla yer alacağımız standımıza bekliyoruz.

Dostlukla kalın…

Önceki İçerikAvrupa’da Jura döneminin en büyük yırtıcı dinozoru bulundu
Sonraki İçerikÇam ağaçlarının kokusu iklim değişikliğini sınırlandırabilecek