Astronotların vücudunda cerrahi operasyon yapabilme yeteneğine sahip minik tıbbi robotlar bir gün uzayda etrafı kirletmeden acil ameliyat yapabilir. Yumruk büyüklüğünde bir robotun yerçekimsiz ortamda ilk testi birkaç ay sonra yapılacak. Böylece uzayın derinliklerinde görev başında olan insanlar için robotik tıbbi bakım uygulamaları mümkün olabilecek.
New Scientist dergisinde belirtildiğine göre, bu küçük robot, Virtual Incision Şirketi ve Nebraska-Lincoln Üniversitesi’nin çalışmasının bir ürünü. Bu robot, göbek deliğindeki küçük bir yarıktan insan vücuduna girmek (ancak Matrix filmindeki ürkütücü robot böcek gibi değil) ve hastanın karın boşluğunu kendine çalışma alanı yaratabilmek için tepkimeye girmeyen bir gaz ile doldurmak üzere tasarlandı. Birçok aletle donatılmış iki kol, mide ülserine nüfuz edip yaraları yakabiliyor veya dikebiliyor, acil apandisit ameliyatları gerçekleştirebiliyor.
Bir operatör, geribildirim sağlayan iki adet Phantom Omni titreşimli cihaz, bir adet monitör ve bir adet de ayak pedalı kullanarak robotu yönetebilecek. Uçağın dalışa geçerek sıfır yerçekimi ortamını taklit etmesi ve ağırlıksızlık etkisi yaratmasına yönelik olarak tasarlanmış parabolik test uçuşu sırasında, hem cerrah kullanıcı arayüzü hem de robot, insan-robot koordinasyonunu sergileme fırsatı yakalamış olacaklar.
Robot desteğini gerektirecek acil durumların nadiren ortaya çıkması ümit ediliyor. Ancak, NASA İnsan Araştırma Programı Gözlemci Atölyesi’nde gerçekleştirilen bir sunumda, uzak bölgelerde yapılan Arktik veya Antarktik keşifler ve askeri denizaltı görevleri sırasında, benzeri senaryoların sıkça rapor edildiğinin altı çizildi. Bu çalışma, gelecekte astronotların ve diğer uzay araştırmacılarının Dünya’dan çok uzak Ay üslerinde ya da Mars kolonilerinde yaşarken böyle bir teknolojiden faydalanabileceği konusunda bir fikir veriyor.
Küçük ve hassas robot cerraha sahip olmak, uzay araştırmalarında kullanılacak roket için belirlenen azami yer ve yük miktarı fırlatma maliyetleri nedeniyle kısıtlandığında, büyük kolaylık sağlıyor. Örneğin bu tip bir kısıtlama NASA’nın Da Vinci ameliyat robotunu, kolayca taşınabilecek olmasına rağmen uzaya yollamasını önlüyor. Alternatif bir yaklaşım olarak ise NASA, “robonaut” adı verilen gelişmiş insansı robota teşhis koymayı ve tedaviyi yapabilmeyi öğretmeyi düşünüyor.
Robotik cerrahinin vücutta nüfuz edeceği alanın asgari düzeyde olması, sıfır yerçekimi ortamı gibi kan ve diğer vücut sıvılarının havada yüzmesini sağlayacak ve herkes için kötü bir gün yaratabilecek bir ortamda avantajlar da sunuyor. Ve bir ihtimal astronot; göğsü parçalayan, damarlarında asit dolaşan bir yaratık tarafından istilaya uğrayabilir! 2012 yapımı Prometheus filmi, izleyicilere el altında bir yerde bir robot cerrah bulundurmanın, söz konusu yaratığın nahoş (ya da harikulade) bir biçimde kendini dışarı çıkartmasından çok daha iyi olacağını öğretti.
Kaynaklar
1) http://news.discovery.com/tech/robotics/robot-surgeon-enters-through-belly-button-140403.htm?utm_source=FB&utm_medium=DNews&utm_campaign=DNewsSocial