Güvercinlerin karmaşık şekilli materyalleri ayrıntıları dikkate alarak, alakasız olanları da görmezden gelerek sınıflayabildiği gözlemlendi.
Yeni bulgular, güvercinlerin ve diğer hayvanların nesneleri ait oldukları sınıfa koymada hızlı karar verebildiklerini gösterdi. Bu özellik yırtıcıyı zararsızdan ya da yararlı besini zehirliden ayırmada ve buna bağlı olarak hayatta kalma potansiyelinin artmasında yarar sağlar.
Iowa Üniversitesi’nden psikolog Edward Wasserman’a göre, hayvanlarla ilgili daha çok bilgiye ulaştığımızda, nasıl bir temel “akıl yürütme” kullanıp hayatta kalabildiklerini öğrenmeye başlayacağız. “Çoğu insan güvercinde az da olsa zekâ olduğu fikrindedir, ancak bizim onlarla ilgili 40 yıllık gözlem ve çalışmalarımız, epeyce yüksek karmaşık görsel işlerini gerçekleştirmek için önemli oranda öğrenmeye ihtiyaç duyduklarını göstermiştir. Sanırım evrim konusunda, diğer türlerle ilgili düşüncelerimizde biraz daha alçakgönüllülüğe ihtiyacımız var.”
İnsanlar bir nesnenin bir gruba ait olup olmadığını belirlerken (sandalye, araba veya ekmek) onun diğerleri ile hangi yaygın ortak özellikleri olduğunu ve o nesneyi tüm büyük gruptan ayıran tekil özelliklerin ne olduğunu seçecek şekilde davranır.
Sınıflama yetisi, dil öğrenmede etkili bir özellik olan sesler arasındaki farkın ayırt edilmesinde bile kolaylık sağlayabilmektedir. Daha önce yapılan çalışmalar, güvercinlerin nesneleri belirli gruplara ayırdığını göstermişti; ancak bunu nasıl yapabildiklerini açıklayamamıştı. Wasserman ve meslektaşı Leyre Castro bu amaçla sekiz güvercinin karşısına bir seri imaj gösterebilecek dokunulabilir ekran koydu. Bu ekranda her bir şekil bir kare içinde gösterildi ve daha büyük bir kareye yerleştirildi. Yıldız, mürekkep damlaları, sarmallar ve yıldız yağmuru görüntüleri yer aldı. Gruplarsa dört şekilden ikisiyle sınırlandırıldı. Örneğin herhangi bir şekil yıldız yağmuru ve mürekkep damlası şeklindeyse A Grubuna dahildi. Diğer şekillerin birlikte bulunduğu dörtlüler ise diğer gruba ait olacaktı. Yemek ödüllü bir eğitim sürecinden sonra, güvercinler grupları yüzde 85 oranında doğru biçimde sınıflandırabildi. Journal Experimental Psychology dergisinde yayımlanan makalede, eğitim süreci sırasında da güvercinlerin iki imajdan birini seçerek doğru sınıfa koyabildiğinin gözlendiği de belirtiliyor.
Çalışma tıpkı insanlarda olduğu gibi güvercinlerin de şekiller arası seçim yaparken yuvarlaklığa ait ortak özellikleri temel aldığını belirlemiştir. İndiana Batı Lafayette Üniversitesi’nde hayvan bilişselliği ve sınıflandırması üzerinde çalışan Peter Urcuioli’ye göre bu sonuçlar yeniliğe açık ve ezber bozan niteliktedir. Hayvanların bazı temel sorunları çözmede insanlarla benzer basit yöntemleri kullanabildiklerini göstermiştir.
Kaynaklar
1) http://news.discovery.com/animals/like-people-pigeons-can-categorize-1404091.htm