Ana Sayfa 123. Sayı Kök hücrelerden organ geliştirmeye yaklaştık mı?

Kök hücrelerden organ geliştirmeye yaklaştık mı?

280

Biliminsanları, biyolojideki en büyük tartışmalardan biri olan, kök hücrelerden tüm organları geliştirebilme çalışmalarında ileri bir adım attı. Araştırmacılar, verdikleri uygun sinyallerle embriyonik kök hücreleri balık embriyosuna döndürüp gelişimi kontrol edebildiklerini gördü.

Science dergisinde yayımlanan araştırma, kök hücre çalışmalarına temel bir etki oluşturacak gibi görünüyor.

Virginia Üniversitesi’nden hücre biyoloğu Bernard ve Chris Thisse, araştırma tamamlandığında çok büyük bir biyolojik engelin üstesinden gelmiş olacak. Chris Thisse’ye göre sadece embriyonik hücrelere doğru yolu göstermek suretiyle bir hayvan üretilebilir. Demek oluyor ki, embriyonik hücrelerin nasıl eğitileceği bilinirse, kök hücrelerden nakil için organ ve doku üretimi de rahatlıkla yapılabilecek.

Araştırmacılar balık embriyosu gelişimine liderlik eden tüm moleküler ve hücresel süreci başlatan sinyali kademeli olarak belirleyebildi. Bu çalışmayla uzun süredir sorulan bir sorunun yanıtı da alınmış oldu. Çalışma, iki sinyalin zebrabalığı embriyosu gelişimi ve tüm organ oluşumunda rol oynadığını açıkça gösterdi. Dahası Thisseler, bu sinyallerin konsantrasyonunu ve bölgesini kontrol ederek, embriyonik gelişim ve doku şekillenmesini de yönetebildi. Ürettikleri embriyo, normal embriyodan daha küçüktü, çünkü küçük bir kök hücre havuzuna talimat verilmişti. İkilinin bundan sonraki hedefi bu çalışmayı fareler üzerinde uygulamak. Farelerdeki moleküler ve hücresel mekanizmaların, insanlar da dahil diğer memelilerde son derece benzer olabileceğini düşünüyorlar.

Kaynaklar

1) Josh Barney, http://phys.org/news/2014-04-scientists-barrier-stem-cells.html

 

Önceki İçerikİlk kez bir memelinin nöral ağ haritası çıkarıldı
Sonraki İçerikKök hücre çalışmaları, bipolar mizaç bozukluğunu aydınlatıyor