Ana Sayfa Dergi Sayıları 126. Sayı Yeni kitaplar yolda

Yeni kitaplar yolda

Aydökümü

291
0

20. Ütopyalar Toplantısı’nı 2-6 Temmuz arasında Karaburun’da gerçekleştirdik. Geçtiğimiz Ocak ayında yitirdiğimiz sevgili dostumuz Y. Savaş Emek anısına düzenlenen bu toplantı, tahmin edilebileceği gibi biraz hüzünlü geçti. Bu toplantıların düzenleyicisi, simgesi, tartışmaların tetikleyicisi, neşe kaynağı olan Savaş Emek’i aradı gözlerimiz. Yine de dört gün boyunca hem onu andık hem de verimli tartışmalar yapmaya çalıştık.

Ütopyalar Toplantısının gelecek yıllarda sürüp sürmeyeceğini de konuştuk. Farklı değerlendirmeler yaptı katılımcılar. Dağarcık Türkiye internet sitesinden arkadaşlar toplantıları sürdürmek istediklerini söylediler ve çalışmaları üstlendiler. Tabii Bilim ve Gelecek dergisi çalışanları olarak biz de onlara her türlü desteği vereceğiz.

***

Bilim ve Gelecek Kitaplığı sonbaharda bir atılıma hazırlanıyor. Eylül ayından başlamak üzere sezon sonuna, Haziran 2015’e kadar yirmiden fazla kitabı okurlarımıza sunmayı planlıyoruz. Bazılarını bu köşede sizlerle paylaşmak istedik.

Tesla ile başladığımız “Çizgibilim” dizimiz yeni sezonda hızlanarak sürecek. Hypatia elimizde ve Eylül ayında okurlarıyla buluşacak. Alan Turing, Evariste Galois, Hasan Sabbah, Yuri Gagarin, Zheng He gibi isimler için de hazırlıklarımız sürüyor. Yeni çizerler buldukça bunlara başka isimler de eklenebilir. Önümüzdeki sezonun sonuna kadar elle tutulur bir çizgibilim külliyatı oluşturmayı hedefliyoruz.

Bilim ve Gelecek Kitaplığı’nın en ilgi çeken dizisi “50 Soruda Bilim” biraz duraklamıştı. Yeni sezonda 50 Soruda dizisi yayınlarına yeniden ivme kazandırmayı düşünüyoruz. “50 Soruda Kuantum Kuramı”, “50 Soruda Madde”, “50 Soruda Gebelik” dizi bünyesinde hızla çıkarmayı hedeflediğimiz kitaplar. Yazarlarımızın performansına göre bunlara yeni kitaplar da eklenecektir elbette.

Türkçeleştirmeleri süren bazı çeviri kitaplar da yeni sezonda Bilim ve Gelecek Kitaplığı’na katılacak. Adam Roberts’ın “Bilimkurgu Tarihi”, Boris Hessen’in “Bilimsel Devrimin Sosyo-Ekonomik Kökenleri”, Edgar Zilsel’in “Modern Bilimin Toplumsal Kökenleri”, Massimo Pigluicci’nin “Denying Evolution” adlı kitapları Türkiyeli bilim okurlarına sunulacak yakında.

Türkiyeli biliminsanlarının çalışmaları yine yayınevimizin omurgasını oluşturacak. Alâeddin Şenel’in “Ahlak Kuramları”, Hasan Aydın’ın “Hz. Muhammed ve Kuran”, Ali Törün’ün “Matematik Yazıları”, Ömer Tuncer’in “Anadolu Rönesansı”, Alp Hamuroğlu’nun “İslamiyet’ten Batı’ya” konulu çalışmaları hemen hemen hazır. Nalân Mahsereci’nin “Savaş Emek Biyografisi” ve Ahmet Kale’nin “Hikmet Kıvılcımlı Bibliyografyası” sonbaharda elinizde olacak diğer kitaplar.

Şimdilik duyurmak istediklerimiz bunlar. Ama daha pek çok kitap ve başka bazı diziler için de hazırlıklarımız sürüyor. Bilim ve Gelecek, yeni sezonda bilim kitapları yayıncılığına hız verecek.

***

Atılım yapmayı düşündüğümüz bir diğer alan da internet. Biliyoruz, öyle zavallı bir durumdayız ki bu alanda, attığımız her adım bir atılım olacak zaten! Ama okurlarımıza söz, yıl bitmeden Bilim ve Gelecek çok daha işlevli bir internet sitesine kavuşacak. Bu hedefe ulaşamazsak, geleceğimizin de kararacağının bilincindeyiz.

***

Topluluğumuzun en yeni üyesi Pîa Zeynep’imiz son derece sağlıklı, büyüyor. Suzan’a mı yoksa Baha’ya mı benzediğine ilişkin bilindik tartışma da sürüyor. Marie Curie’ye veya Rosa Luxemburg’a benzetenler de yok değil! Bebişin, hiç bu tartışmaları takmadan yaşamla tanışmaya devam ettiği ise asıl gerçek.

Yayın Yönetmenimiz ise, “Ilgaz bile ‘Abi’ olduktan sonra benim burada ne işim var” demeye devam ediyor.

Dostlukla kalın…

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz