Ana Sayfa Bilim Gündemi Bilim ve Gelecek’in Aralık sayısında…

Bilim ve Gelecek’in Aralık sayısında…

160
0

Bilim ve Gelecek’in Aralık sayısı bayilerde!

Yeni rejimin mimari ideolojisi
KAÇAK SARAY
Doç. Dr. İpek Akpınar
/ Yeni Cumhurbaşkanlığı Binasının mimarlık eleştirisi mümkün mü?
Ömer Kanıpak / Ak Saray ve giydirilmiş sandalyeler
Kağan Güner / “Her milli mimari fenadır, her iyi mimari millidir”
Meslek odaları temsilcilerine ve uzmanlara sorduk: Atatürk Orman Çiftliği’nin parçalanması ve Ak Saray

MARX ve DİN
Yener Orkunoğlu

Marx’a göre dini aşmak / Marx ateist miydi? / Din hangi koşulların ürünü?

Parantez / Ender Helvacıoğlu
Amerika’yı yeniden ‘keşfetmek’

Amerika’nın kâşifini değiştirmek mi istiyorsunuz? Bunu çoktan tarihin müzesindeki yerini almış ideolojilerin bayraktarlığını yaparak gerçekleştiremezsiniz. “Yeni Osmanlı” hayalleriyle Amerika’nın kâşifi değil, ancak taşeronu olunur. Ancak yeni bir uygarlık modelini temsil eden yeni bir devrimci sınıfa dayanarak Amerika yeniden keşfedilebilir.

Orkun Saip Durmaz ile ‘Türkiye’de Öğretmen Olmak’ kitabı üzerine
Öğretmenler ‘yeniden’ proleterleşiyor

Öğretmenler için hâlâ ücretli emek söz konusu, ama o ücretli emeğin sermaye sınıfı ile olan ilişkilerinde önemli değişiklikler, kırılmalar mevcut. Öğretmenler eskiden, belli bir itibarı olan, önemsiz sayılabilecek istisnalar dışında kamuda istihdam edilen, her türlü sosyal güvencesi ve kadrosu olan bir meslek grubunun üyeleriyken, her türlü güvence ve imtiyazdan yoksun, herhangi bir işi icra eden işçilere dönüşüyorlar.

Devrim Çamoğlu yanıtladı
Yapay Zekâ hakkında merak ettiklerimiz – 1

İnsan bir makine olabilir mi? Bilgisayarlar duyguları öğrenebilir mi? Düşünce transferi gerçekleşebilir mi? Düşünsel, duygusal deneyim biriktiren, kararlarını bu birikime göre alan, tepkilerini bu birikime göre veren, eylemlerini bu birikimin yardımıyla gerçekleştiren bir makine yapılabilir mi? Yapay Zekâ tarihsel bir varlık olabilir mi?

Devrim Çamoğlu
Alan Turing ve yapay zekâ

Alan Turing’in Yapay Zekâ bilimine asıl ve gerçek katkıları, onun kısa ömrünün büyük bir bölümünü kapla¬yan, aslında birer Uzman Yapay Zekâ olan bilgisayarların ve çalışma prensiplerinin üzerindeki çalışmaları ve makinelerin düşünebileceği ile ilgili matematiksel kuramları ortaya atmasıdır.

Bilişim Dünyasından / İzlem Gözükeleş
Bilişsel kapitalizm

Bilişim teknolojilerinin ve internetin yaşamımızın ayrılmaz bir parçası haline gelmesinden yola çıkılarak dijital toplumdan veya internet toplumundan söz edenler de oldu. Kapitalizm nihai zaferini mi ilan etmişti? Yoksa artık kapitalizmin ötesine mi geçilmişti? Bilişsel Kapitalizm! Eğitim ve Dijital Emek adlı kitap bu sorulara yanıt aramakla kalmıyor, yeni sorularla verimli bir tartışma zemini de yaratıyor.

Geniş Açı / Prof. Dr. Sedat Ölçer
Lamarck ve evrim kuramı

Kimilerine göre Lamarck, Darwin’in öncülü değildir, iki doğa bilgini arasında tam bir kopukluk vardır; ama başkalarına göre de Darwin, eğer sağlam bir kuram yaratabilmiş ise, bunu ancak Lamarck’ın döşediği düşünsel zeminden faydalanarak gerçekleştirebilmiştir. Lamarck’ın doğa bilimleri tarihinde yeri nedir?

Ali Carman
‘STUTTGART 21’ karşıtlarının uzun direnişi

Stuttgart 21 karşıtı direnişçiler, proje iptal edilene kadar mücadeleye devam kararında ısrar ediyorlar. Bu projenin bir yıkım ve talan projesi olduğunu her fırsatta dile getiriyorlar.
Talepleri şehir merkezlerinde insanların rahat nefes almalarını sağlayan parkların çoğalması, kapitalist üretimin yarattığı hava kirliliğine karşı adeta filtre görevi gören yeşil alanların korunması.

Murat Tuğrul – Murat Naroğlu
Viyana kahvelerinde bilim tarihi: Schrödinger ve Café Afro

Viyana Üniversitesi’nin ana binasında dolaşıp avluya çıktığımda gözüme çarpan ilk büst Schrödinger’e aitti. Oturup bir şeyler içtiğim ilk kahve ise Café Afro’ydu. Derslerden sonra Café Afro’da yemek yiyor, kütüphane öncesi ve sonrası Schrödinger’in büstüne bakış atıp selam veriyorum.

Bilumum Bilim / Zeynep Hülya Gümüş
‘Vals yapan polipeptitlerin yanında bul beni’

Bu bilim merkezinde isteyen diskotekte dans eder, isteyen ağaçlar arasında doğa yürüyüşü yapar; önemli olan insanlığın, varoluşun sırlarını çözmeye gönül verenlerle hep beraber önemli katkılarda bulunabilmek.

Bilim ve Gelecek’in yeni sayısında ayrıca, Bilim Gündemi, Yayın Dünyası, Matematik Sohbetleri, Bulmaca, Forum gibi bölümlerde haberler, bilimsel bilgiler, bilim tarihi öyküleri, söyleşiler, kitap tanıtımları ve tartışmalar yer alıyor.

Bilim ve Gelecek Dergisi
Adres: Caferağa Mahallesi, Moda Caddesi, Zuhal Sokak, No: 9/1 Kadıköy-İstanbul
Tel: 0216-349 71 72 ve 0216-345 26 14
www.bilimvegelecek.com.tr
(Abone olmak için lütfen telefon ediniz)

Devamını okumak için tıklayın…

E Dergi
E Abone

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz