Ana Sayfa 131. Sayı İstilacı Vikinglerin bir bölümü kadındı

İstilacı Vikinglerin bir bölümü kadındı

1689

Avrupa’nın Vikingler tarafından istilası, bir “erkekler partisi” olmaktan çok “romantik bir kaçamak” olabilir. Biliminsanları, Vikinglerin İskoç anakarasında Shetland, Orkney gibi bölgelere ve İzlanda’ya yolculuk yaparken, yaygın kanaatin aksine yalnızca erkeklerden oluşan gruplarla değil; şalupalarında (küçük bir gemi gibi kullanılabilen büyük sandal) bulunan çok sayıda kadın savaşçıyla birlikte fetihleri gerçekleştirdiklerine dair bulgulara ulaştı.

Oslo Üniversitesi’nden Prof. Erika Hagelberg, yeniden yapılandırılan 80 insan iskeleti üzerinde yapılan 45 mitokondriyal DNA sekansını içeren çalışmanın Norveçli kadın Viking savaşçıların, kuzey denizini geçme konusunda önemli bir pay sahibi olduklarını ortaya koyduğunu söylüyor. Philosophical Transactions of the Royal Society B dergisinde yayımlanan çalışmada, yaklaşık 1000 yıl öncesine tarihlenen antik Viking iskeletlerinin mitokondriyal DNA’larıyla günümüzde Norveç’te, Britanya Adaları’nda, İzlanda’da ve Batı Avrupa’nın diğer bölgelerinde yaşayan insanların mitokondriyal DNA’ları karşılaştırılıyor.
Prof. Hagelberg, “Erkeklerin gerçekleştirdiği, talan ve tecavüzle istila senaryosu yerine, önemli miktarda kadın savaşçının da dahil olduğu bir yerleşme/el koyma görüşünü savunmak daha makul gözüküyor” diye ekliyor.

Oslo Üniversitesi’nden Viking uzmanı Prof. Jan Bill, bu karşılaştırma sayesinde Norveçlilerin DNA’larının Kuzey Avrupa’da nasıl yayıldığı konusunda bir fikir edinilmiş olduğunu dile getiriyor. Prof. Bill, “Kuzey Atlantik’in kolonileştirilmesinde hem kadınlar hem de erkekler rol aldı. Elbette bu onların, uğradıkları bölgelerde, örneğin İrlanda gibi yerlerde, çok sayıda kadını köleleştirdikleri gerçeğini değiştirmiyor” diye konuşuyor. Bill, Vikinglerin istila ettikleri yerlerden ülkelerine sığır, koyun ve canlı hayvanları götürdükleri gibi, küçük çocukları ve aynı zamanda aileleri de götürmüş olabileceklerini ekliyor.

KaynakIndependent
Önceki İçerikGüneş Sistemi’nin yeni cücesi ile tanışın, karşınızda Deedee!
Sonraki İçerikMoleküler robotun bebek adımları