Ana Sayfa Bilim Gündemi Bilim ve Gelecek’in Şubat sayısı bayilerde!

Bilim ve Gelecek’in Şubat sayısı bayilerde!

136
0

NEDEN LAİK ve BİLİMSEL EĞİTİM?

Doç. Dr. Hasan Aydın / Modern Türkiye’nin bitmeyen sorunu: Dini-laik eğitim ikilemi. Genç Cumhuriyetten günümüze eğitim politikalarının serüveni. Dini eğitimin ve laik eğitimin amaçladığı insan tipleri

Beynin ve aklın evrimi
Prof. Dr. Mehmet Sakınç / Omurgasızlardan insana beynin 600 milyon yıllık öyküsü. Omurgalılarda ve memelilerde sinir sistemi ve beyin. Primatlardan insana giden yol ve aklın başlangıcı.

20. yüzyıl matematiği
20. yüzyıl, matematiğin binlerce yıllık tarihinde akla dahi gelmemiş bakış açılarının doğduğu, eski problemlere yeni çözümlerin ve ispatların bulunduğu, yeni problemlerin ortaya sürüldüğü bir dönem oldu. Bu parlak döneme damgasını vuranlar, Hardy, Ramanujan, Russell, Hilbert, Gödel, Turing, Weil, Cohen gibi dahi matematikçilerdi.

Prof. Dr. E. Rennan Pekünlü
Descartes’ın ‘Düşünüyorum öyleyse varım’ sözü üzerine

“Düşünüyorum öyleyse varım” sav-sözünü yanlış kullanılagelmiş ve günümüzde ne yazık ki gerçek kullanım bağlamını yitirmiştir. Adı geçen metafizik ilke, “Düşünmek erdemdir; varoluşumun bir anlam kazanabilmesi için düşünmem gerekir” anlamında kullanılmaktadır. Ancak, bu anlamda kullanıldığı sürece kavram kargaşası yaratılmaktadır!

Afşar Timuçin
Yeni bilimsel kavrayışa geçişte Bacon’ın yeri ve önemi

Bacon, çok basit ama çok anlaşılır bir benzetmeyle karıncanın ve örümceğin karşısına arıyı koydu. Filozoflar deneyci ve dogmacı olmak üzere ikiye ayrılıyordu. Önemli olan arı olmaktı. Arı hammaddeyi tarlalardan topluyor, sonra o hammaddeyi kendine özgü bir sanatla işliyordu. Deneyle kuramın bir bütünde bir araya getirilmesiydi bu.

Prof. Dr. Yaman Örs
Hans Reichenbach ve Bilimsel Felsefe

Yeni felsefenin yöntembilgisel yaklaşımının ışığında bakıldığında, Reichenbach’ın “Bilimsel Felsefenin Doğuşu” adlı yapıtıyla ortaya konan felsefenin, felsefe evriminde “devrimci” bir nitelik taşıdığı görülür..

Geniş Açı / Prof. Dr. Sedat Ölçer
Lamarck ve evrim kuramı – 2

Evrim olayını bilimsel bir zemine oturtmaya çalışan ilk kişi Lamarck’tır. O, yaşam denen olgunun salt fizik kanunları tarafından belirlendiğini ve insanoğlunun, canlıların oluşumu muammasını, herhangi bir ilahi müdahaleye ihtiyaç duymaksızın çözebileceğini düşünüyordu.

Bilişim Dünyasından / İzlem Gözükeleş
Çözümcülük ve internet merkezcilik

Morozov’a göre Silikon Vadisi, verimlilik, açıklık, kesinlik ve mükemmellik iddiasıyla bizi deli gömleğine sokmaya çalışıyor. Oysa kusurluluk, belirsizlik, anlaşılmazlık, düzensizlik, hata yapma hakkı insan özgürlüğünün bileşenleri.

Prof. Dr. Murat Türkeş
Hortumlar ve oluşum düzenekleri

Hortum, “iyi gelişmiş derin bir konvektif fırtına bulutunun tabanından siklonik bir sirkülasyonla birlikte yeryüzüne ulaşan küçük ama şiddetli-derin bir alçak basınç alanının çevresinde hızla dönen bir hava sütunu” olarak tanımlanabilir. Hortumlar, oluşumlarına neden olan etmen ve süreçlerin yanı sıra büyüklükleri ve doğasına göre nasıl sınıflandırılabilir?

Yusuf Kurt – John Frampton – Fikret Işık
Yılbaşı ağaçlarına yeni adaylar: ABD’de Türkiye göknarları

Zararlıların ABD’de yerel yılbaşı ağaçlarına büyük kayıplar vermesi, araştırmaları yerel zararlılara dayanıklı egzotik yılbaşı ağacı adaylarına çevirmiştir. ABD için egzotik olan bu yılbaşı ağacı adaylarından bir tanesi ise Türkiye göknarlarıdır.

Bilim ve Gelecek’in yeni sayısında ayrıca Bilim Gündemi, Yayın Dünyası, Matematik Sohbetleri, Bilumum Bilim, Bulmaca, Forum gibi bölümlerde haberler, bilimsel bilgiler, bilim tarihi öyküleri, söyleşiler, kitap tanıtımları ve tartışmalar yer alıyor.

Bilim ve Gelecek Dergisi
Adres: Caferağa Mahallesi, Moda Caddesi, Zuhal Sokak, No: 9/1 Kadıköy-İstanbul
Tel: 0216-349 71 72 ve 0216-345 26 14
www.bilimvegelecek.com.tr
(Abone olmak için lütfen telefon ediniz)

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz