Ana Sayfa 133. Sayı 21. yüzyılda çözüm bekleyen bilimin 10 gizemi

21. yüzyılda çözüm bekleyen bilimin 10 gizemi

636

Elinizdeki sayının kapak dosyasının esin kaynağı, Science News dergisinin internet sitesinde 28 Ocak 2015’te yayınlanan kısa bir makale (https://www.sciencenews.org/blog/context/top-10-scientific-mysteries-21st-century). Makalede bilimin çeşitli alanlarında 21. yüzyılda çözüm bekleyen 10 büyük bilimsel gizem ele alınmış. Makalenin sunuş yazısı şöyle:

“Geçtiğimiz birkaç yüzyılda büyük bilimsel gelişmeler gerçekleşti. 17. yüzyılda Isaac Newton üç yasasıyla yüzyıllardır süregiden hareket ve kuvvetlerin doğası problemini çözdü. 18. yüzyılda Benjamin Franklin elektrik hakkında bildiklerimizi geliştirdi. 19. yüzyılda Darwin türlerin çeşitliliğini açıkladı, Maxwell ışığın ne olduğunu buldu, Mendeleyev kimyasal elementleri açıklığa kavuşturdu. 20. yüzyılda Einstein kütleçekim dahil birçok olguyu açıkladı. Watson ve Crick genetiğin ve böylelikle yaşamın moleküler yapısını ortaya koydu. Peki daha ne kaldı? Merak etmeyin, 21. yüzyıl için de çözüm bekleyen pek çok bilinmeyen kaldı ve 22. yüzyıla sadece 85 yıl kaldı. Öyleyse bir liste yapalım ve bu yüzyılda keşfedilmesi beklenen en önemli 10 bilimsel problemi sıralayalım. Şüphesiz bu liste çok daha uzun, ama şimdilik ilk 10’uyla başlayabiliriz.”

Science News dergisinin yönetici editörü Tom Siegfried imzalı makalede daha sonra bu on önemli bilimsel problem kısa açıklamalarla aktarılmış. Siegfried’in listesi şöyle:

1) Kuantum dolanıklığının anlamı.
2) Dünya dışında zeki yaşam var mı?
3) Kuantum kütleçekim.
4) Zamanın doğası.
5) Uzayda ek boyutlar var mı?
6) Genler, kanser ve şans.
7) Kanıtı nasıl ölçeriz?
8) Karanlık enerji nedir?
9) Karanlık madde nedir?
10) Dünyada yaşam nasıl başladı?

Bilim ve Gelecek olarak bu 10 konuyu sorunsalları ortaya koyacak biçimde orijinal makalelerle ele almak istedik. Kapak dosyamız 10 makaleden oluşuyor. Fizik, astrofizik ve kozmolojiyle ilgili olan 7 tanesini Doç. Dr. Kerem Cankoçak yazdı. Yine bu alandan olan “Zamanın doğası” meselesini geniş bir makaleyle Dilege Sönmez ele aldı. “Yaşamın kökeni” konusunu Prof. Dr. Engin U. Akkaya, “Genler, kanser ve şans”ı ise Ebru Oktay açıkladı. Kendilerine teşekkür ediyoruz.

İlgi ile okuyacağınızı düşünüyoruz.

Önceki İçerikTürk astronom ve astrofizikçileri ODTÜ’de buluştu
Sonraki İçerikDünya dışında zeki yaşam var mı?