Ana Sayfa Dergi Sayıları 135. Sayı Yeni kitaplarımız

Yeni kitaplarımız

458
0

Bilim ve Gelecek Kitaplığı’nın en yeni kitabı “Marksizm ve İki Kültür”. Ali Cenk Gedik’in editörlüğünü yaptığı kitap, 2013 yazında Karaburun’da “iki kültür” temasıyla düzenlenen “Bilim Üzerine Marksist Tartışmalar Sempozyumu”nda sunulan bildirilerin bir bölümünden oluşuyor. Kitapta doğa bilimleriyle sosyal ve beşeri bilimler arasındaki farklar ve ilişkiler Marksist bakış açısıyla tartışılıyor. Kitapta Nurettin Abacıoğlu, Attila Aytekin, Tolga Binbay, Engin Delice, Alper Dizdar, Ali Cenk Gedik, İzge Günal, Dilek Himam-Er, Ergi Deniz Özsoy ve Can Soyer gibi politikayla da aktif olarak ilgili, farklı disiplinlerden biliminsanlarının zihin açıcı ve zihin çalıştırıcı sunuşları yer alıyor. Bilimin bu çok önemli tartışması konusunda ülkemiz bilim okurlarına doyurucu bir kaynak oluşturduğumuzu düşünüyoruz.

Bir diğer yeni kitabımız Metin Özbek’in “50 Soruda İnsanın Tarihöncesi Evrimi” adlı çalışmasının 4. baskısı. Yeni dememizin nedeni, Özbek’in ve paleoantropoloji alanındaki yeni bulguları göz önüne alarak metni baştan sona elden geçirmesi ve yeni sorular ve bölümler eklemesi. Dolayısıyla Bilim ve Gelecek Kitaplığı’nın bu çok ilgi gören kitabının 4. baskısını eski baskılarını okumuş olsanız dahi tekrar edinmenizi öneririz.

Sırada ise hazırlıkları neredeyse tamamlanmış dört kitap daha var: Nalân Mahsereci’nin Savaş Emek ile ölümünden önce yaptığı geniş söyleşi ve dostlarının Savaş ile hayatının çeşitli dönemlerini yansıtan anılardan oluşan “Savaş Emek Söyleşisi: Gel Ey Seher” adlı biyografi kitabı; Aysu Uygur, İlker Öztop ve Alp Sipahigil’in önce podcast yayını olarak başladıkları, şimdilerde Açık radyo için hazırladıkları söyleşilerden oluşan “Bilim Kazanı”; Yaman Örs’ün evrim kuramını Bilimsel Felsefe bakış açısıyla kavramsal düzlemde tartışan “Evrim Kuramının Dayanılmaz Bilimselliği” adlı çalışması ve Alp Hamuroğlu’nun Ortaçağ’da İslamiyet’in Hıristiyanlığa etkisini inceleyen “Hıristiyanlık, İslamlık ve Batı” adlı araştırması önümüzdeki aylar içinde okurlarıyla buluşacak.

***

Elinizdeki derginin kapak dosyası: Kuantum Kuramı. Okurlarımız öteden beri kuantum kuramını çeşitli boyutlarıyla ele alan kapsamlı bir yayın yapmamızı önerirlerdi. Gerçi önceki sayılarımızda kuramı çeşitli yönleriyle ele alan çok sayıda makale yayınlanmıştı, ama ilk kez okurlarımızın arzu ettiği içerikte bir kuantum dosyası sunmuş oluyoruz. Değerli fizikçiler Kerem Cankoçak ve Tonguç Rador’un makalelerinin ilgi ile okunacağını ve bu sayının “arşivlik bir dergi” olacağını düşünüyoruz.

***

Üniversitede laikliği savunduğu için mahkûm edilen Prof. Dr. Rennan Pekünlü cezaevinden çıktı. Pekünlü, Öğretim Elemanları Derneği tarafından ilk kez verilen “Yılın Direnen Bilim İnsanı” ödülünü de aldı.

Fakat Pekünlü davası burada bitmiyor. Ünlü evrenbilimcinin laik üniversiteyi savunma “suç”undan dolayı devam eden başka davaları da var. Ülkemize ve toplumumuza bir kez daha aynı ayıbı yaşatmamak için mücadeleye devam.

***

Bu ay hepimizi üzen haberler de aldık. Değerli bilimcimiz Oktay Sinanoğlu’nu kaybettik örneğin. Türkiye bilim camiasının başı sağ olsun. Yazarlarımız Zeynep Hülya Gümüş ve Gül Atmaca babalarını yitirdiler. Acılarını paylaşıyoruz. Dünya Edebiyatı, Yaşar Kemal’den sonra Günter Grass ve Eduardo Galeano gibi çok önemli iki ismini peşi sıra kaybetti. Eserleriyle kuşaktan kuşağa yaşayacaklar elbette.

Bilim ve Gelecek emekçileri olarak, tüm okurlarımızın ve ülkemiz emekçilerinin 1 Mayıs’larını özgür ve aydınlık bir Türkiye ve Dünya umuduyla kutluyoruz.

Dostlukla kalın…