Ana Sayfa Dergi Sayıları 137. Sayı Kuyrukluyıldız fatihi Philae uyandı! Peki şimdi ne olacak?

Kuyrukluyıldız fatihi Philae uyandı! Peki şimdi ne olacak?

419
0

“Merhaba Dünya, beni duyabiliyor musunuz? Ne kadardır uyuyorum?” Bu sorular, kuyrukluyıldız gibi çok tutarsız ve hızlı hareket eden bir cisme iniş yapmayı başaran Philae uzay aracı adına açılmış resmi twitter hesabından yazıldı. Sonrasında diğer resmi merciler tarafından da bilgi teyit edildi. Kahraman Rrobotumuz Philae, sonunda bir miktar güneş ışığı bulup kendini şarj etmeyi başarmış ve Dünya’ya, kuyrukluyıldızın yörüngesinde bulunan Rosetta Uzay Aracı ile ilk bilgilerini göndermişti.

90’ların sonunda o dönemde başarılması neredeyse imkânsız gözüken bir fikir ortaya atıldı. Kuyrukluyıldızlar hakkındaki bilgimiz çok kısıtlıydı ve bunu arttırmanın yegâne yöntemi bir araç ile bir kuyrukluyıldıza direk olarap inip yüzeyinde araştırmalar yapmaktı. Ancak keşke bu, buraya yazıldığı kadar kolay olsa… 2000’lerde ABD Ulusal Havacılık ve Uzay Ajansı NASA ve Avrupa Uzay Ajansı ESA, bu iddialı proje için çalışmalara başladı. Uzun ve zorlu olan rota çizildi, rotanın ucunda 67P/Churyumov–Gerasimenko kuyrukluyıldızı vardı.

2004 yılının 2 Mart’ında, sabah Güneş’in ilk ışıkları arasında fırlatıldı ESA’nın Ariane 5 roketi içinde Rosetta uzay aracı ve Phlae sondası ile. Rosetta kuyrukluyıldızın yörüngesinde kalarak Dünya ile olan iletişimi, Philae ise kuyrukluyıldıza iniş yaparak incelemeleri yapacaktı. İkisine verilen isim bile buradan gelmekteydi hatta. Rosetta, modern insanın Eski Mısır medeniyetini anlamasını sağlamış olan Rosetta taşından geliyordu. Taşın, bir tarafı hiyeroglif ile diğer tarafı Babilce, diğer tarafı da Antik Yunanca yazılmıştı ve ülkeler arası bir antlaşmayı gösteriyordu. Mısır Kralı Efifanlı 5. Ptolemi tarafından yazdırılan taşın aslı günümüzde British Museum’da sergilenmektedir. Bu taşla birlikte Antik Dünya ile modern Dünya arasında köprü oluşturan bir başka anıt da Philae dikilitaşıdır. Bu dikilitaşın, bir tarafında Eski Mısır dilinde, diğer tarafnda da Antik Yunan dilinde tam bir çeviri yer alır. Bu iki anıt, Antik Mısır kültürüne açılan kapılarımız olmuştu. Bı iki araç ise kuyrukluyıldızlara açılan kapılarımız olacak.

Kasım 2014’te 10 yıllık uzay yolculuğu sonunda, canlı yayınla biliminsanları ve ilgililer Philae’nin kuyrukluyıldıza inişini seyretti. Her şey yolunda gibi görünüyordu ancak sonradan bir sorun olduğu anlaşıldı. Philae’nin iniş yaptığı yerde, güneş panellerini gerekli ışık ile doldurması için yeterli ışık bulunmuyordu. Bundan dolayı da Philae’nin iniş yaptıktan kısa bir süre sonra bizimle olan iletişimi ne yazık ki kesildi. Bu olaydan sonra pek çok astrofizikçi Philae’den umudu kesmişti ve pek çok makalede uzun görevlere gidecek olan uzay araçlarında nükleerin tercih edimi konusunda destekleyici örnek olarak kullanılmaktaydı, ta ki bu Haziran’a kadar.

“Her şey aslında şimdi başlıyor” diyor ESA’nın Rosetta görev yürütücülerinden Monica Grady. Philae’nin şimdiki görevi, içinde yer alan sensörler ile kuyrukluyıldız içindeki materyaller, elementler, fiziksel yapısı ve diğer gökcisimlerinden olan etkileri üzerine çalışmak. Rosetta da, kuyrukluyıldızın gittiği yere gidecek ve Philae’nin ortaya çıkardığı sonuçları Dünya’ya ulaştıracak.

ESA’nın sitesinde ilgili haber

http://www.esa.int/Our_Activities/Space_Science/Rosetta/Rosetta_s_lander_Philae_wakes_up_from_hibernation

Rosetta Görevi Ana Sayfası

http://www.esa.int/Our_Activities/Space_Science/Rosetta

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz