Ana Sayfa 138. Sayı Bu gezegende yaşam bulunma olasılığı çok yüksek: Kepler-452b

Bu gezegende yaşam bulunma olasılığı çok yüksek: Kepler-452b

555
Dünya (solda) ile Kepler- 452 b’nin (sağda) karşılaştırılması. Kepler-452b’yi betimleyen illüstrasyon, olası görünümüne göre yapılmış. Kepler-452 b, dünyadan yüzde 60 oranında daha büyük. Biliminsanları, gezegenin kayalık bir yapısının olduğunu ve sıvı halde bu bulundurduğunu tahmin ediyorlar. ©NASA

Gökbilimcilerin yeni keşfettikleri, dünyamızdan yaklaşık 1400 ışık yılı uzakta bulunan Kepler-452b adı verilen gezegen, şimdiye kadar keşfedilenler arasında yaşama ev sahipliği yapma ihtimali en yüksek olan ve Yerküre’ye en çok benzeyen gezegen olarak açıklandı.
Gökbilimciler güneş benzeri bir yıldızın yörüngesinde, yaşama elverişli koşullara sahip bölgede yer alan, Yerküre’ye yakın büyüklükte bir gezegen keşfettiler. Kepler-452b adı verilen gezegen, bizim Güneşimize benzeyen bir G2-tip yıldızın yörüngesinde, yaşama elverişli koşullara sahip bölgede yer alan en küçük gezegen.

NASA, Yerküre’ye benzeyen bu gezegenin canlı yaşamı barındırma konusunda “azımsanmayacak bir olanağa” sahip olduğunu açıkladı ve eğer bu gezegene bitkiler gönderilmiş olsaydı, yaşamlarını sürdürme olasılığına sahip olacaklarını belirtti.
NASA ayrıca yaşama elverişli koşullara sahip bölgede yer aldığı düşünülen 11 başka gezegen keşfetti ki, bu keşif başka bir “Dünya” bulma yolunda önemli bir kilometre taşı olarak adlandırılabilir. Kepler-452b’nin açıklanmasıyla resmi olarak şimdiye kadar açıklanan gezegen sayısı 1030’a ulaşmış oldu.

NASA bilimsel görevlerden sorumlu biriminde Başkan Yardımcısı görevi yapan John Grunsfeld, söz konusu keşfi, “Bu heyecan verici sonuç bizi Dünya 2.0’ı bulmaya bir adım daha yaklaştırdı” sözleriyle değerlendirdi.

Kepler-452b’nin kütlesi Yeryüzü’nden daha büyük olmakla birlikte, 385 gün uzunluğunda olan bir yılı, dünyadaki bir yıldan yalnızca yüzde 5 oranında daha uzun.

Gezegen yaşama elverişli koşullara sahip bölge -ya da Goldilocks bölgesi- adı verilen bir alanda yer alıyor. Söz konusu alan, bir yıldızın etrafında, yüzeyinde sıvı suyun bulunabileceği uzaklıkta bulunan alan olarak tanımlanıyor.

Gezegen kendi yıldızı olan Kepler-452’ye, Dünya’nın Güneş’e olan uzaklığından yalnızca yüzde 5 oranında daha uzakta bulunuyor. 6 milyar yaşında olduğu hesaplanan Kepler-452 yıldızı, bizim Güneşimizden 1.5 milyar yıl daha yaşlı, aşağı yukarı aynı sıcaklıkta, yüzde 20 oranında daha parlak ve çapı yüzde 10 oranında daha büyük.

Kepler-452b gezegeninin çapı ise Yerküre’ninkinden yüzde 60 oranında daha büyük. Kepler-452b’nin kütlesi ve kompozisyonu hakkında henüz bilgi sahibi olmasak da, daha önce gerçekleştirilmiş araştırmalar, bu boyutlarda olan gezegenlerin kayalıklı bir yer yapısına sahip olma ihtimalinin yüksek olduğunu gösteriyor.

Kepler-452 sistemi 1400 ışık yılı uzakta, Cygnus takımyıldızında yer alıyor. Kepler-452b’yi keşfeden ekibin lideri olan, NASA Ames Araştırma Merkezi’nden Jon Jenkins, gezegeni, Yerküre’nin evrilmekte olan çevresinin nasıl değişim geçireceğine ilişkin bize fikir verebilecek, Yerküre’nin daha yaşlı ve büyük kuzeni olarak düşünebileceğimizi belirtiyor.

KaynakDaılymaıl
Önceki İçerikJaponya kıyılarında Moğol Donanması enkazı keşfedildi
Sonraki İçerikYenidoğan bebekler bizi nasıl görüyor?