Ana Sayfa 138. Sayı Japonya kıyılarında Moğol Donanması enkazı keşfedildi

Japonya kıyılarında Moğol Donanması enkazı keşfedildi

999
Yeni bulunan Moğol batığı. © Ryukyus Üniversitesi ve Matsuura Eğitim Şehir Kurulu.

Dünyanın bilinen en büyük donanmasıydı. 700 yıl sonra Müttefikler Avrupa’yı, Normandiya kıyısı boyunca istila ettiklerinde ulaştıkları sayıdan fazla gemisi bulunuyordu. Moğol lideri Kubilay Han 13. yüzyılda, her biri 4000’den fazla gemi barındıran muazzam 2 filosunu Japonya’yı istila etmek üzere gönderdi. İki denemede de şiddetli hava koşulları nedeniyle başarısız olunmuş, gemiler ve taşıdıkları adamlar Japon sahillerine serilmişti.

Araştırmacılar o gemilerin enkazlarına ulaştıklarını düşünüyor. Bunlardan birinin kimliği tespit edilmiş durumda, diğer üç tanesinde de kimlik tespit çalışmalarının araştırmanın ilerleyen safhalarında yapılması planlanıyor. Bulgular, Moğol istilası için yola çıkılan 1274 – 1281 yılları arasını işaret ediyor. Japonlar iki seferde de, kamikaze olarak adlandırdıkları tayfun veya ilahi rüzgârların ülkelerini yabancı ordulardan koruduğuna ve istilacıların yok edildiğine inanıyorlar.

Ryukyus Üniversitesi’nden arkeoloji profesörü Yoshifumi Ikeda, Moğol istilasına katılan bir gemiyi bulduklarını ve araştırmalar ilerledikçe daha çok Moğol gemisi batığı bulacaklarına inandıklarını söylüyor. Kimliği tanımlanan gemi 12 m uzunluğunda, yüzeyden 20 m aşağıda dip tortusu altında gömülü ve batığın çevresinde korunmuş halde Çin porselenleri bulunuyor. Araştırmacılar gemiyi çıkartma denemesi öncesinde, korunmasına yardımcı olmak için dip tortusu ile kaplıyorlar. Ayrıca başarısız istila girişimine katılmış başka üç geminin de kimlik tespitini yapabileceklerini düşünüyorlar.

Kubilay Han, dedesi Cengiz Han’ın başlattığı Moğol İmparatorluğu’nun Çin ve güneydoğu Asya’ya genişlemesi mücadelesini, bitirmek üzere devralmıştı. Ordudaki fraksiyonlara, Song Hanedanı’nın güç gösterisine ve yönetimdeki bazı söz sahibi kişilerin görevden alınmasına rağmen, Kubilay Moğolların kıtayı fethinin önünü açtı. Vietnam’dan Tibet’e ve merkez Asya’ya kadar genişlemelerini istedi. Bugün Çin’’in sahip olduğu geniş coğrafya, Kubilay’ın ihtirasına dayanmaktadır.

Kubilay Han’ın kafasındaki dünya egemenliği düşüncesi anakara ile birlikte bitti. 140.000’in üzerinde askeri ve iki donanmayı Japonya’yı ele geçirmek üzere denize indirdi ve iki donanma da, facia ile karşılaştı. Araştırmacılar bu başarısız denemelere katılan gemileri bulabileceklerini düşünüyorlar. Bu gemilerden biri 2011’de, Takasima Adası’nın 200 m açığında bulundu. Son bulunan gemi ise Kyushu Adası’ndaki Matsuura Körfezi’ne oldukça yakın. Araştırmacılar, filonun batmadan önce öfkeli tayfundan korunmak için körfeze demirlediğini düşünüyorlar.

Editörün Notu: Haberin orijinal kaynağında Moğol Donanması olarak geçtiği için böyle çevirdik. Oysa, Moğolların başında olan, Cengiz Han’ın torunu Kubilay Han, Çin’i fethediyor ve bir hanedanlık kurarak Çin’i birleştiriyor, yani Çin İmparatoru oluyor. O donanma ve seferler Çin Uygarlığı’nın temelinden, geleneğinden çıkıyor, yoksa Orta Asya bozkırlarından değil.

Aşağıdaki linkten 2011’de keşfedilen ilk geminin dalgıçlar tarafından incelendiği videoyu seyredebilirsiniz.

KaynakIfl Scıence
Önceki İçerikErkekler neden kadınlar kadar uzun yaşamıyor?
Sonraki İçerikBu gezegende yaşam bulunma olasılığı çok yüksek: Kepler-452b