Ana Sayfa Bilim Gündemi Geç yatmak şişmanlatıyor

Geç yatmak şişmanlatıyor

145
0

Görsel açıklaması: Yeni bir çalışmaya göre, özellikle hafta içi akşamları geç yatmak, ergenlikten ileri yaşa kadar tüm bireylerde zamanla vücut kitle indeksinde artış yaratıyor.

Kaliforniya Berkeley Üniversitesi’nde yapılan bir çalışma sonucuna göre, özellikle hafta içi akşamları akranlarından daha geç saatlerde yatan gençler ve erişkinlerde kilo artışı olduğu gösterildi. Yani uyku ile vücut kitle indeksi (VKİ=BMI) arasında korelasyon belirlendi.
Berkeley’deki araştırmacılar 3300 genç ve erişkin üzerinde yaptıkları dikey eksenli araştırmada, kişilerde her 1 saatlik uyku azalmasının vücut kitle indeksinde ortalama 2,1 puan artış yaptığını gösterdiler. Kilo alımı yaklaşık 5 yıldan fazla bir sürede oluşuyordu.
Sleep Dergisi’nin Ekim sayısında yayımlanan makaleye göre üstelik, yapılan egzersiz, uyku saatlerini düzenleme gibi çabalar da VKİ’deki artışa engel olamıyordu.
Çalışmaya liderlik eden ve UC Berkeley’de doktora öğrencisi olan Lauren Asarnov’a göre, gençlerin yatış saatlerini belirlemek; sadece toplam uyku süresinin değil, gençlikten erişkinliğe geçişteki kilo kontrolünün de uzun süreli düzenleyicisi olabilecektir.
Vücut kitle indeksi, kilogram cinsinden vücut ağırlığının, metre cinsinden boy uzunluğunun karesine bölünmesiyle hesaplanır. Sağlıklı bir ortalama 18,5-24,9 değerleri arasındadır.
Berkeley çalışması, 1994’den beri Amerika’daki gençlerinin etkilenim ve davranışlarını inceleyen Ulusal Ergen Sağlığı’nın çalışmalarını kaynak almış ve analizini yapmıştır. Özellikle 3 temel döneme odaklanarak 1994-2009 arasında “ergenlik başlangıcı”, “okul yılları”, ve “genç erişkinlik” dönemlerindeki gençlerin yatma saatleri ile VKİ’leri karşılaştırılmıştır.
Araştırmacılar gençlerin boy ve kilo ölçümlerine dayalı VKİ’yi belirlerken, katılımcılar yatış saatlerini ve toplam uyku sürelerini bildirmiştir.
Öneri yapılan 9 saatlik uykudan az uyku süresine sahip gençlerde, ertesi gün uyanamama ve okula gitmede sorunlar yaşandığı gözlenmiştir. Psikolojik ve metabolik fonksiyonlarımızı düzenleyen “sirkadiyen ritmimiz” ergenlik dönemi başında geç yatmalarda belirgin şekilde değişmektedir. Asarnow’a göre sonuçlar, ergenlik döneminde uyku düzenini koruyan bireylerin, erişkin dönemlerinde kilo kontrolünü çok daha sağlıklı bir şekilde karşılayabileceklerini göstermektedir.

Çeviren: Dr. Ebru Oktay

Kaynaklar:
http://www.sciencedaily.com/releases/2015/10/151001204937.htm
https://tr.wikipedia.org/wiki/V%C3%BCcut_kitle_indeksi

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz