Çek Mısıroloji Enstitüsü’nce Dr. Miroslav Barta tarafından Abusir kentinde yürütülen kazılarda, Eski Krallık’a tarihlenen ve önceden bilinmeyen III. Khentkaus isimli bir kraliçenin mezarı bulundu. Ekip, mezar eşyası olarak 23 adet kireçtaşı kap ve 4 adet de bakır alet ele geçirdi. Mezarın çevresindeki odalarda, “Kralın Karısı” ve “Kralın Annesi” gibi kraliçeye ait unvanların olduğu yazıtlar var.
Dr. Miroslav Barta, “Bu keşifle birlikte, 5. Hanedanlık’ın bilinmeyen bir kısmı açığa çıkmaya başlamıştır. İleride yapılacak çalışmalarla bu kraliçenin soyağacı hakkında daha çok bilgi edinebileceğiz” diye konuşarak; “Ortaya çıkarılan bu mezar, Kral Neferefre’nin (Raneferef) piramid kompleksinin güneydoğusunda bulunan küçük bir mezarlığın parçasıdır. Kraliçe Khentkaus’un, Kral Neferefre’nin mezar kompleksine bu kadar yakın gömülmüş olması, söz konusu kralın karısı olma ihtimalini düşündürmektedir” diye ekliyor.
Çek Mısıroloji Enstitüsü ekibinin üyesi ve alanda çalışan Dr. Jaromir Krejci, “Yazıtlarda karşımıza çıkan Kralın Annesi unvanı tarihsel önem taşıyor. Kraliçenin mezarında bulunan ve üzerinde Kral Nyuserre’nin (MÖ 2445-2421) isminin bulunduğu mühre bakarak, Kraliçe III. Khentkaus’un Nyuserre’nin ardılı olan Kral Menkauhore’nin annesi olduğunu varsayabiliriz. Böylece önceden karanlıkta kalan kralla ilgili daha çok bilgi sahibi olabileceğiz” diyor.
Gize Antik Eserleri yöneticisi Kamal Wahid, “Mezar, Çek ekip tarafından 90’lı yıllarda ortaya çıkarılan mezarlık alandaki diğer yapılara çok benziyor. Üst kısmı mastaba (özellikle Eski Krallık döneminde krali gömüler için kullanılan, kerpiç veya taştan inşa edilen, tepesi düz dikdörtgen planlı yapılar) olup, ana kayaya oyulan küçük sunu şapelleri ve gömü odasına bu mastabanın içindeki tünellerden ulaşılmaktadır” diye konuştu.