Ana Sayfa Bilim Gündemi Okyanus dibindeki toprak kayalarda yaşamın izleri bulundu

Okyanus dibindeki toprak kayalarda yaşamın izleri bulundu

182
0

Görsel açıklaması: Uluslararası bilim ekibi, Orta Atlantik sırtı boyunca uzanan ve suyun altında yaklaşık 4000 metre yüksekliğindeki Atlantis Massif’den elde ettikleri kaya örnekleri üzerinde, yaşam işaretlerini belirleyebilmek için çalıştı.

 

Uluslararası bir bilim ekibi, Atlantik Okyanusu’nun ortasında yaptığı 47 günlük araştırma ve keşif sonrası, eşsiz bir dizi kaya örneğiyle döndü. Kaya örnekleri, okyanusal kabuğun yüzeyel toprağından alınmışlardı ve karbon döngüsü ile okyanusal kabuk hareketini de içeren yaşama dair izler taşıyorlardı. Dr. Gretchen Früh-Green ve Dr. Beth Orcutt’un liderliğindeki ekip, örnekleri, Almanya ve İngiltere’den getirilen ve bu tip araştırmalarda ilk kez kullanılan  “deniz yatağı  kaya sondajı” yöntemiyle elde etti.

Ekibin öncelikli amacı, kabuk kayalarının deniz yüzeyine nasıl getirildiği ve deniz suyuyla nasıl bir tepkime içine girdiğini belirlemekti. Bu kapsam içinde, dünyanın ve diğer gezegenlerin ilk oluşum zamanlarında yaşamın nasıl gelişebildiğini gösteren güneşsiz ortamda yakıt oluşturabilme tepkimeleri de vardı. Ekip aynı zamanda, kayalar ve deniz suyu arasındaki tepkime sırasında karbona ne olduğu konusunda da daha fazla bilgi alabileceklerini umuyordu. Bu da karbonun iklim üzerindeki etkilerini daha iyi kavramamıza yardımcı olabilecekti.

Toplanan kaya oluşumları, Atlantis Massif olarak bilinen Kuzey Atlantik Okyanusu’nda öne çıkan dağ kitlelerinin şekillenme süreci hakkında da bilgi verebilecekti. Ekip ayrıca, serpentinizasyon (özellikle ultramafik minerallerin değişime uğrayarak parlak, elinizle değdiğinizde sabun hissi veren yüzeyler oluşturması) sürecinde, deniz yüzeyindeki deniz suyu ile kayaların nasıl bir tepkime ritmi içinde oldukları ve buna bağlı olarak da “yaşamın kimyasal döngüsü”yle ilgili önemli sonuçlar elde edebileceklerdi.

Sondaj sırasında, mikropların yiyerek geliştikleri ve yeni hücreler oluşturabildikleri elementler olan hidrojen ve metan izlerine rastlandı. Orcutt’a göre benzer kaya ve gaz oluşumlarına diğer gezegenlerde de rastlanmıştır. Eğer denizler altında bu kadar zor koşullarda yaşamın nasıl var olabildiği belirlenebilirse, bu, evrenin herhangi bir yerinde de neler olduğunu bize anlatabilecektir.

Ekip, 26 Ekim 2015’te İngiltere Southampton’dan yola çıktı ve 11 Aralık 2015’te döndü. Örnekler Almanya Bremen’e götürüldü. Orta Atlantik sırtı boyunca uzanan ve suyun altında yaklaşık 4000 metre yüksekliğindeki Atlantis Massif’den elde edilen örnekler ekip tarafından tüm gün boyunca ve yepyeni bir teknikle, içindeki yaşam işaretlerini belirleyebilmek üzere toplandı.

2 hafta boyunca biliminsanları Bremen’de IODP’de kaya örnekleri üzerinde detaylı incelemeler yaptı. Ekipte 13 farklı ülkeden  31 biliminsanı (Avustralya, Kanada, Çin, Fransa, Kore, Norveç, İspanya, İsviçre, İngiltere, ABD, İtalya, Japonya, Almanya), öğrenciden kıdemli profesöre kadar yer alıyor. Ekip, örnekleme çalışmaları biter bitmez ilk sonuçları yayımlayabilecekleri müjdesini de veriyor.

 

Çeviren: Dr. Ebru Oktay

 

Kaynak: http://www.sciencedaily.com/releases/2016/02/160201084416.htm

 

 

 

 

 

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz