Ana Sayfa Bilim Gündemi Diş sağlığı beyni etkiliyor mu?

Diş sağlığı beyni etkiliyor mu?

295

Görsel açıklması: Yeni bir çalışmaya göre insanlar, sadece dişlerinin kalitesi için değil beyin ve kalp sağlıkları için de diş sağlığına özen göstermeli.

 

Bilimsel bir araştırmaya göre, hastaneye ani inme ile getirilen hastalarda, özellikle belirgin bir inme tipi geçirenlerde bir ağız bakterisi olan Streprokokus mutans varlığı da eşzamanlı belirlenmişti. Louisville Tıp Fakültesi’nde yapılan çalışma Scientific Reports’da yayımlandı.

Japonya’da Osaka Ulusal Beyin ve Kardiyovasküler Hastalıklar Merkezi’nde görev yapan araştırmacılar, tek bir çalışmada kanamalı inme ile ağız bakterileri arasındaki ilişkiyi daha net ve iyi bir şekilde görmüşlerdi. Kafa içi kanama (intraserebral hemoraji=ICH) geçiren hastaların yüzde 26’sının tükürüğünde belirli bir bakteri, yani S. mutans bulundu. Diğer tip inme geçirenlerde ise bu oran yüzde 6 düzeyinde kaldı.

Bir ya da daha fazla beyin damarının tıkanmasıyla oluşan iskemik inme ya da beyin damarlarının yırtılmasıyla oluşan hemorajik yani kanamalı inmenin her ikisi de kanamaya sebep oluyor.

Çalışma MR incelemeleriyle detaylandırıldığında, bunama ve aynı zamanda ICH’nin oluşmasına neden olan küçük sızıntı tarzında kanamalar da (CMB= serebral mikro sızıntı) görüntülendi. Bu olgularda da S. mutans varlığı yüksek orandaydı.

Araştırmacılara göre S. mutans bakterisi, yaş ve yüksek kan basıncıyla zayıflamış kan damarlarına bağlanarak beyinde atardamar yırtıklarına ve buna bağlı olarak da küçük ya da büyük kanamalara neden oluyor.

Bu çalışma bize ağız sağlığının beyin sağlığı için önemini göstermektedir. İnsanlar bu sebeple ağız ve diş sağlığına aynı zamanda beyin ve kalp sağlıkları için özen göstermeliler. Bunamaya öncülük eden inme ve kanamalarda da bu bakteriye sıkça rastlandığı görülmüştür.

Bundan önce yapılan ve yayımlanan pek çok çalışmada da diş eti sağlığı ile kalp sağlığı ve hatta romatoid artrit hastalığının daha da kötüleşmesi ile ilgili bağlantılar belirlenip yayımlanmıştır.

Nüfusun yüzde 10’unda sıkça görülen S. mutans aynı zamanda diş çürüklerinden sorumludur. Ekip aynı zamanda ağız içi bakterileriyle beyni etkileyen diğer hastalıklar arasındaki ilişkiyi de araştırmaktadır.

Japonya ve İngiltere’deki çalışmalarda özellikle ağız ve barsak bakterilerinin, günümüzün yaygın nörodejeneratif sorunu olan alzheimer hastalığı ve parkinsonla ilişkisi de araştırılmaktadır.

 

Dr. Ebru Oktay

 

 

Kaynak: https://www.sciencedaily.com/releases/2016/02/160216181715.htm

 

 

Önceki İçerikEminim şaka yapıyorsunuz Bay Penrose!
Sonraki İçerikHücre çekirdeğinden protein taşınması ışıkla denetlenebiliyor