Ana Sayfa Bilim Gündemi Her geçen gün artan plastik kirliliğine karşı doğal çözüm: alg şişesi

Her geçen gün artan plastik kirliliğine karşı doğal çözüm: alg şişesi

233
0

Görsel açıklaması: Agardan yapılma bu şişeler, tamamen boşalana kadar şeklini koruyor, daha sonra çözünmeye başlıyor.

 

Her geçen gün artan plastik kirliliğine karşı İzlandalı bir tasarım öğrencisinin geliştirdiği yenilikçi çözüm hem çöp sahalarını dolduran hem de okyanuslarda sürüklenen plastik atık miktarını düşürmeyi vaat ediyor.

Plastik atıkların çevreye yük olduğu ifadesi durumu anlatmak için artık yetersiz kalıyor. Her yıl Dünya’nın çevresini sarabilecek miktarda plastik çöpe atılıyor ve bunların doğada çözünmesi yaklaşık 1000 yıl alıyor. Bunun anlamı plastikleri çöp kurusuna dahi atsanız, onların sonunda gideceği yer ya vahşi yaşamla etkileşim içerisinde olan çöp sahaları ya da okyanuslardaki geniş alanlar.

İnsanların sadece küçük bir kesiminin ciddiye aldığı bir problem bu. Plastik su şişeleri, üzerindeki fiyat etiketinde yazandan çok daha büyük bir bedele mal oluyor doğa için. İzlandalı tasarımcı Ari Jónsson, bu nedenden ötürü, doğada çok daha hızlı çözünen yeni bir malzemeyi geliştirmek için kolları sıvamış.

Jónsson’un çözümü plastik yerine “agar” denilen bazı deniz alglerinden elde edilen jelatinimsi bir maddeden yapılma bir su şişesi geliştirmek olmuş. Agarın tarihi 1650’li yıllara kadar gidiyor. İlk kez bir Japon hancı tarafından keşfedilen bu madde, bugün hâlâ mikrobiyoloji laboratuvarlarında molekülleri ayırmak için kullanılıyor.

Jónsson bu konuda “Her gün ürettiğimiz ve attığımız olağandışı miktardaki plastiğin yerini alacak bir çözüme acil olarak ihtiyacımız olduğunu hissediyorum. Neden sadece bir kere su içip, ardından çöpe atmak için, doğada çözünmesi yüzlerce yıl alan malzemeleri kullanıyoruz?” diyor.

Agardan yapılma bu şişeler tamamen boşalana kadar şeklini koruyor, daha sonra çözünmeye başlıyor. Plastik yerine tamamen doğal bir alternatif (Tadından hoşlanacak insanların çiğnemesine daha müsait!).

Bu yenilikçi su şişesinin diğer bir faydası, etik olarak vejetaryenler ve veganlar için tamamen uygun olması. Agar genel olarak tatlılarda kullanılan jelatinin yerine kullanılır ve hem insanlar hem de çevre için yararlıdır.

Kendisi halen İzlanda Sanat Akademisi’nde öğrenci olan Jónsson plastik kirliliğine karşı geliştirdiği bu ilgi çekici çözümü Reykjavik’de düzenlenen DesignMarch isimli tasarım festivalinde tanıttı.

Algden yapılma şişeler transparan plastikler kadar çekici görünmese de, hem çevre hem de insan sağlığı için daha faydalı olduğu ortada.

 

Çeviren: Cem Oran

Barselona Ünv. Astrofizik ve Uzay Bilimleri Blm YL

 

Kaynak:

http://www.trueactivist.com/this-fashionable-algae-water-bottle-maintains-its-shape-until-its-empty-then-it-breaks-down/?utm_source=fb&utm_medium=fb&utm_campaign=antimedia#.VvlkH4OZaVI.facebook

 

 

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz