Fotoğraf açıklaması: Microcebus ganshorni, 30 yılı aşkın süredir Madagaskar’da ekoloji ve koruma üzerine çalışan Hamburg ekoloğu Prof. Jörg Ganzhorn’un onuruna adlandırılmıştır.
Alman Primat Merkezi (DPZ), Kentucky Üniversitesi Amerikan Duke Lemur Merkezi ve Madagaskar’daki d’Antananarivo Üniversitesi’nden biliminsanları, fare lemurlarının üç yeni türünü tanıttılar. Bu fare lemurları, Madagaskar’ın güney ve doğu bölgelerinde yaşıyorlar. Böylelikle bilinen fare lemur sayısı 24’e çıkmış oluyor. En az 20 yıl önce, bu küçük, noktürnal (gececi) primatların yalnızca iki türü bilinmekteydi. Yeni genetik metotlar ve uzak bölgelere seyahatler, muhtemel yeni tanımlamalar yapmıştır.
Fare lemurları, sadece Madagaskar’da bulunan küçük noktürnal (gececi) primatlardır ve tamamı kahverengi kürkleri ve büyük gözleriyle birbirlerine oldukça benzerlik göstermektedir. Farklı türler ancak genetik metotlarla güvenilir şekilde birbirlerinden ayırt edilebilmektedir. Bununla birlikte, iki popülasyon arasında var olması gereken büyük farklılıkların yeni bir türün tanımlanmasında nasıl kullanılacağı sürekli bir tartışma konusu olmuştur. Alman Primat Merkezi’nden Peter Kappeler, “Biz, bireyler arasındaki genetik farklılıkları değerlendirmek için yeni objektif metotlar kullanarak, bu üç fare lemurunun yeni türler olduğunu bağımsız kanıtlarla bulabildik” açıklamasını yapmıştır. Ayrıca, analiz önceki tanımlanmış 21 türün durumunu doğrulamıştır. Peter Kappeler, kullandıkları genetik tekniklerin tür tayinini kolaylaştırabildiğini, dolayısıyla diğer hayvan gruplarında ilave yeni açıklamalara yardımcı olabildiğini de açıklamıştır.
Yalnızca üç yıl önce, aynı araştırma grubu iki yeni fare lemur türünü tanımlamıştı. Madame Berthe’in 30 g fare lemuru, dünyanın en küçük primatıdır. Alman Primat Merkezi’ndeki biliminsanları, bu fare lemurunu 1993’te keşfetmişti. Gelişmiş analitik metotların yanı sıra, uzak ve erişilemez ormanlara seyahatler, insanların bu ayrı akrabalarının çeşitliliğinin daha iyi bilinmesine yardım ediyor. Peter Kappeler, “Türlerin kesin dağılım bölgelerini bilmek, korunmuş bölgelerin işlevlerini tanımlamak için gereklidir. Ayrıca bu yeni bilgiler, Madagaskar üzerindeki biyoçeşitliliğin nasıl ortaya çıktığını daha iyi anlayabilmek açısından da önemli bir unsurdur” açıklamasında bulunuyor.
Microcebus ganzhorni (Ganzhorn’un fare lemuru), on yıllar boyunca lemurları araştırma ve koruma ile uğraşan Hamburg Üniversitesi’nden ekolog Prof. Jörg Ganzhorn’un adıyla adlandırılmıştır. Ganzhorn, 1990’larda Madagaskar’da Alman Primat Merkezi’nin saha araştırmasını başlatan kişiydi. Ayrıca, “Büyük Ada”nın güneydoğusunda, batı Madagaskar’da altgrupların oluştuğunu sembolize eden Microcebus manitatra bulunmuştur. Üçüncü üye olan Microcebus boraha ise, Sainte Marie Adası üzerindeki yerleşimine ithafla (Madagaskar dilinde Nosy Boraha) sonra adlandırılmıştır.
IUCN “Kırmızı Listesi”ne göre, 100’den fazla olduğu bilinen lemur türü, yok olma tehdidi altındadır ve memeliler arasında dünyanın en çok nesli tehlikede olan grubunu oluşturmaktadır. Ormanların yok edilmesi ve avlanma, dünyanın en fakir ülkelerinden birinde lemurların yaşadığı tehdidin ana nedenleridir.
Çeviren: Yusuf Sürmeli
İTÜ Moleküler Biyoloji ve Genetik Bölümü Doktora Öğr.
Kaynak: https://www.sciencedaily.com/releases/2016/04/160415081840.htm