Görsel açıklaması: Sanrılar gördüren etkileri nedeniyle kullanımı durdurulan sihirli mantar aslında depresyonu iyileştirebiliyor.
Yeni yapılan bir araştırmaya göre, sihirli mantar olarak bilinen bir mantar türünden elde edilen ve halüsinojenik etkisi olduğu bilinen psilosibin (4-fosforiloksi-N, N-dimetiltriptamin) türevi, depresyon tedavisinde etkili olabilir.
Londra İmparatorluk Koleji’ndeki araştırmacılar, SSRI (selektif serotonin geri alım inhibitörleri) ve elektrokonvülzif terapi (EKT) gibi yöntemlerden fayda görmemiş 12 depresyon hastasına psilosibin verdiler. Bu kişiler yaklaşık 17,8 yıldır depresyonla boğuşuyordu.
Psilosibini tek doz aldıktan bir hafta sonra, tüm hastaların bulgularında belirgin iyileşmeler gözlendi. Üç ay sonra ise beş hasta tamamen iyileşmişti.
Lancet psikiyatri dergisinde yayımlanan bu son çalışmanın yürütücüsü Londra İmparatorluk Koleji’nden nöropsikofarmakolog Robin Carhat-Harris’e göre, günümüzdeki tedavi seçenekleri içinde, bu yöntem epeyce önemli bir yer tutacak gibi görünüyor.
SSRI’lar için ortalama iyileşme oranı yüzde 20 olarak gösterilmektedir. Bu nedenle araştırmayı yapan ekip psilosibinin son değil, belki de ilk seçenek olarak kullanılabileceğini, hastaların bunu tolere edebileceğini ve güvenli olduğunu savunuyor. Ancak özellikle eroin ve kokainin de içinde bulunduğu A sınıfı maddeler içinde tutulan psilosibini, özellikle İngiltere’de güvenliği konusunda aklamak pek kolay bir iş değil. LSD ve MDMA çalışmalarında da olduğu gibi, ekibin etik kuruldan onay alması ve hastaya ilk dozu vermesi 32 hafta sürmüş. Bundan sonraki her adımda da onay alınması gerekmiş. Çalışmayı yürütenlere göre, aslında bu hiç de gerekli bir süreç değil ve çok da bıktırıcı. Zira çalışmanın sonuçları aslında işin en olağanüstü kısmını oluşturmuyor.
New Meksika Santa Fe Heffter Araştırma Enstitüsü’ndeki biliminsanları bu çalışmaları uzun süredir, ileri evre kanser hastalarının depresyon ve kaygı düzeylerini azaltma amacıyla yapmaktadır. Ancak sadece depresyon tedavisinde kullanılma amaçlı yapılan ilk çalışma buydu.
Dünya Sağlık Örgütü depresyonu, dünya çapında bir “güçsüzlük yaratıcı” etken olarak tanımlamaktadır. Etkili tedavileri bulmak epeyce zordur. Yeni araştırmalarda tedavi gücünü arttırmak için ketamin ve ayahuasca gibi alışılmadık alternatif maddeler kullanılmakta ve klinik deneylerde başarılı da olmaktadır.
Psikiyatr Glyn Lewis’e göre, dünyanın batısının ve orta gelirli ülkelerinin büyük sorunu haline gelen depresyonun 1970’lerden beri çok da başarılı tedavileri olamamıştır. Özellikle ilginç olan da psilosibinin, tek dozla bu tedavi etkisini yapmasıdır, bu da her gün ilaç alma gibi bir tedaviye uyum zorluğunu ortadan kaldırmaktadır. Temel soru, bu tedavi yönteminin daha ileri deneyleri gerektirecek kadar ilgi çekici olup olmadığı. Lewis’e göre bunun yanıtı “evet” tir.
Çeviren: Ebru Oktay
Kaynak: http://www.nature.com/news/magic-mushroom-drug-lifts-depression-in-first-human-trial-1.19919