Ana Sayfa 153. Sayı Fuar kitabımız Hasan Aydın’dan

Fuar kitabımız Hasan Aydın’dan

343

Hasan Aydın’ın “İslam Kültüründe Felsefenin Krizi ve Aydınlanma Sorunu” başlıklı yeni kitabı Bilim ve Gelecek Kitaplığı’ndan çıktı. İstanbul Kitap Fuarı’ndan itibaren okurlarıyla buluşacak. Hasan Aydın kitabında, İslam kültür ve düşün tarihinin iki kritik dönemine yoğunlaşıyor. İlki, İslam’ın yükseliş ve doruk dönemi diyebileceğimiz 9.-13. yüzyıllar arası. İkincisi ise, ilkinin bitişiyle başlamasına karşın esas 19. yüzyıldan itibaren belirginleşen ve hâlâ devam eden süreç. Aydın, ilki başlayıp bitmiş, ikincisinin ise ana safları ve temaları belli olmuş bu iki süreci şu soru bağlamında ayrıntısıyla inceliyor ve yanıt arıyor: İslam kültüründe gerçekleşen aydınlanma atılımları neden bir süre sonra duraklıyor ve donuyor? İlkinde neden böyle oldu; ikincisinde ne gibi tehlikeler yaşanıyor/yaşanabilir? Hasan Aydın’ın çalışmasını değerli kılan, hem tarihi hem de güncel olan bu sorulara ilişkin yaptığı tartışmalar ve ürettiği yanıtlar. Dolayısıyla bu hem karşılaştırmalı bir felsefe tarihi kitabı hem de güncel politik göndermeleri olan bir yapıt. Aydın kitaba yazdığı önsözünü şöyle bitirmiş: “Umarım yapıt, genel olarak İslam kültüründe özel olarak da Türkiye’de felsefenin serüvenine ve karşılaştığı sorunlara analitik ve eleştirel olarak bakmak isteyenlere, felsefe ile sürekli aydınlanma arasındaki ilişkiye nüfuz etmeye çalışanlara küçük de olsa bir katkı sağlar.”

Hasan Aydın’ın yeni çıkan kitabını tüm Bilim ve Gelecek okurlarına öneriyoruz. Gerek uzak gerekse yakın tarihe ilişkin çözümlemelerinde ufuk açıcı dersler bulacaklardır.

***

Bilim ve Gelecek Kitaplığı ve Dergisi olarak 12-20 Kasım tarihleri arasında gerçekleşecek olan TÜYAP İstanbul Fuarı’nda olacağız. Yeni çıkan kitaplarımız, dergilerimiz, fuara özel kitap setlerimiz ve özel indirimlerimizle 2. Salon 213 D numaralı standımıza tüm okurlarımızı bekliyoruz.

***

Geçtiğimiz Nisan ayında Ankara Bilim ve Gelecek Yemeğinde duyurduğumuz Ankara Temsilciliğinin açılışı Kasım ayı içinde yapılacak. Büromuzu tuttuk, gerekli hazırlıkları yapıyoruz ve açılış gününü sosyal medyadan duyuracağız. Ankaralı yazarlarımız, okurlarımız ve dostlarımızla açılış kokteylimizde bir araya geleceğiz. Ankara Temsilciliği ve planlanan etkinliklere ilişkin daha geniş bilgiyi gelecek sayımızda bulacaksınız.

***

Eski Ankara temsilcimiz Uğur Erözkan ve Nurdeğer Tor hayatlarını birleştirdi. Ankara’daki düğünde bütün Bilim ve Gelecek’çiler bir aradaydı. Uğur ve Nurdeğer’e mutluluklar diliyoruz.

Dostlukla kalın…

Önceki İçerikBeyin görüntüleme çalışmaları: Bana ağrıyı göster!
Sonraki İçerik2016 Nobel Kimya Ödülü: Moleküller nasıl makine haline geldi?