Ana Sayfa Dergi Sayıları 154. Sayı Ankara Temsilciliğimiz açıldı

Ankara Temsilciliğimiz açıldı

303
0

27 Kasım Pazar günü Ankaralı yazarlarımız, abonelerimiz, dostlarımızın katılımıyla Ankara Temsilciliğimizin açılışını gerçekleştirdik. Açılış; Ankara Temsilcimiz Uğur Yıldırım’ın temsilciliğin işlevi, yapılacak etkinlikler ve çalışma yöntemi hakkında verdiği bilgilerle başladı. Ardından Genel Yayın Yönetmenimiz Ender Helvacıoğlu’nun “Aydınlanmanın Güncelliği” başlıklı söyleşiyle devam edildi. Etkinliğe müzik dinletisi ve kokteyl ile devam edildi. Etkinliğimize yüzü aşkın Ankaralı dostumuz katıldı.

Ankara Temsilciliğimiz Aralık ayında etkinliklerine başlıyor. Belirlenen ilk etkinlik 24-25 Aralık 2016 tarihlerinde  “Biyolojik Evrimden Kültürel Evrime, İnsanlığın Tarihi” başlığıyla Alâeddin Şenel tarafından verilecek. Kurs için Ankara Temsilcimiz Uğur Yıldırım’a 0505 710 46 03 numaralı telefondan veya [email protected] mail adresinden ulaşabilirsiniz.

***

Elinizdeki sayının kapak dosyasında, Nazilerin 1930’ların başında Almanya’da iktidara yürüyüş sürecinde, genel olarak aydınların özelde de biliminsanlarının aldıkları farklı tutumlar ele alınıyor. Dosyanın ana gövdesini Alan D. Beyerchen’in “Nazi Döneminde Bilim” adlı kitabından yaptığımız derlememiz oluşturuyor. Okurlarımız, bugün ülkemizde AKP iktidarı tarafından dayatılan “Yeni Türkiye rejimi” ve bu rejimi hayata geçirmek adına çeşitli toplum kesimlerine yönelik baskılarla bazı paralellikler kurarak tartışacaktır bu dosyayı.

Çiğdem Oğuz’un “Osmanlı’dan günümüze ahlak meselesi, aile, kadın ve çocuk yaşta evlilikler” adlı makalesini; tarihçi Doç. Dr. Ahmet Kuyaş ile “Tarihi Düşünmek” kitabı üzerinden yaptığımız güncel tartışmalara da giren söyleşiyi; geçtiğimiz aylarda birçok ödül alan “Babamın Kanatları” adlı filmin yönetmeni Kıvanç Sezer ile gerçekleştirdiğimiz söyleşiyi ilgiyle okuyacağınızı düşünüyoruz.

Zengin ve farklı tatlar barındıran bir dergi oldu Aralık sayımız.

***

Hasan Aydın’ın “İslam Kültüründe Felsefenin Krizi ve Aydınlanma Sorunu” başlıklı kitabını fuara yetiştirmiştik. Günümüzün yakıcı sorunlarını tarihi bir perspektifle ele alan bu kitaba ilgi büyük oldu. Umarız yoğun olarak tartışılacaktır da Aydın’ın yapıtı.

İbrahim Semiz’in “50 Soruda Görelilik Kuramları” adlı kitabının 4. baskısı “50+1” soruyla çıktı. Semiz, 2016 yılının önemli keşiflerinden genelçekim (kütleçekim) dalgaları konusunu da yapıtına ekledi. 50 Soruda dizimizin bu çok ilgi çeken kitabını, daha önce edinmiş olanlar dahi yeniden edinmek zorunda. Ne yapalım, bilim, özellikle modern fizik yerinde durmuyor.

***

Geçtiğimiz ay ulusal bilim-teknoloji-sanayi politikaları konusunda uzman bir bilimciyi, çok değerli bir bilim yazarını, Aykut Göker’i kaybettik. Cumhuriyet Bilim-Teknoloji’nin 25 yıllık yazarıydı Göker. Türkiye bilim topluluğunun, hepimizin başı sağ olsun.

Dergimiz matbaaya giderken, Küba sosyalizminin lideri, büyük devrimci Fidel Castro’nun ölüm haberini aldık. Emperyalizme/kapitalizme karşı sosyalizm mücadelesinin simge ismi Castro hep yaşayacak.

Dostlukla kalın…

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz