Ana Sayfa Bilim Gündemi Canan Dağdeviren 2016 Science & SciLifeLab Ödülünü de kazandı!  

Canan Dağdeviren 2016 Science & SciLifeLab Ödülünü de kazandı!  

321

Canan Dağdeviren, Science dergisi ve SciLifeLab tarafından genç biliminsanlarına verilen bu ödülü, “Biyonik dinamoların geleceği” başlıklı tıbbın dönüşümsel konularını ele aldığı makalesiyle aldı. Dağdeviren ödülü 9 Aralık’ta İsveç Stokholm’de alacak ve 10 Aralık’ta da Nobel Ödül Törenine ve Tıp ve Fizyoloji Seminerine davetli olarak katılacak.

Dağdeviren ödüle vesile olan makalesinde, milyonlarca insanın kullandığı implante edilebilir tıbbi cihazların güç kaynaklarını ele alıyor. Bu tür cihazlar için güç kaynakları (tipik olarak piller) katı ve hantaldır ve sık değiştirilmelidir. Kullanıcılar genellikle, sağlık riskleri ve yüksek maliyetler eşliğinde, pilin değiştirilmesi gerektiği her seferinde cerrahi bir prosedür uygulamasına maruz kalırlar.

Dağdeviren’in geliştirdiği, vücuda implante edilebilir tıbbi cihazlar için güç kaynağı olacak bir alet söz konusu: Vücudun içine kalıcı bir biçimde yerleştirilen bu cihaz, organ hareketlerinden enerji sağlıyor. Yumuşak ve esnek olan bu cihaz, kalp pili gibi tıbbi cihazlarda doğrudan güç sağlayabilme ya da pil şarj etmek için kullanılabilme potansiyeli taşıyor. Bu teknoloji, implante edilen cihazın pil ömrünü uzatabilir veya pil yenileme ihtiyacını ortadan kaldırarak, hastaları tekrarlayan operasyonlardan ve cerrahi komplikasyon risklerinden koruyacaktır.

Dağdeviren,  geçtiğimiz yıl MIT Tech Review ((Massachusetts Teknoloji Enstitüsü’ne bağlı MIT Teknoloji Dergisi), tarafından hazırlanan 35 yaş altında 35 tane yenilikçi insan listesine de seçilmişti.  Bu listeye giren insanların, yeni gelişen önemli teknolojilere yönelik bir çalışmalarının olması gerekiyor, bu çalışmalarda ilham vericilik ve yaratıcılık da aranıyor.

 

Canan Dağdeviren kimdir?

Canan Dağdeviren, 4 Mayıs 1985’de İstanbul’da dünyaya geldi. İlk ve ortaöğrenimini Kocaeli’de aldı. 2007’de Hacettepe Üniversitesi Fizik Mühendisliği Bölümü’nden mezun oldu. Sabancı Üniversitesi Malzeme Bilimi ve Mühendisliği programındaki yüksek lisans eğitimini 2009’da tamamladı. Aynı yıl Fulbright bursu kazanarak UIUC’da Malzeme Bilimi ve Mühendisliği bölümünde doktora eğitimine başladı. Bu süreçte esnek ve katlanabilir, deri üstüne yapıştırılabilir veya giyilebilir elektronik aletler üzerine çalışmalar yaptı.

Medikal teknoloji alanında çalışarak pilsiz çalışan giyilebilir bir kalp çipi (PZT MEH) ve cilt kanserini teşhis eden bir cihaz geliştirdi.

Canan Dağdeviren Ocak 2017’den itibaren MIT Medya Laboratuvarı’nda yardımcı doçent olarak, Conformable Decoders Araştırma Grubunu yönetecek.

Başarıları

– Forbes dergisinin ‘30 yaşından genç 30 biliminsanı’ listesine girdi.

– Harvard Üniversitesi’nin Genç Akademi üyeliğine (Junior Fellow of Harvard) seçildi.

– 2015’de MIT Technology Review’un her yıl derlediği 35 Yaş Altı Mucitler listesinde yer aldı.

– Illinois İnovasyon Ödülü aldı.

– 2016 Science & SciLifeLab Ödülü kazandı.

Önceki İçerikNaziler iktidara yürürken bilimciler
Sonraki İçerikÇin – ABD biyomedikal düellosunda ilk hamle: CRISPR gen düzenleme ilk defa insan üzerinde test edildi