Görsel açıklaması: Orta prefrontal korteks, uykusuz kaldığımızda hissettiğimiz yüksek şeker içerikli gıda tüketimi isteğini doğrudan yönetiyor olabilir.
Sağlıksız yiyecekler tüketme arzumuzu kontrol eden beyin bölgesinin, uyku bozukluklarından nasıl etkileniyor olabileceği iyi bilinmiyordu. eLife dergisinde 6 Aralık 2016’da yayımlanan bir makalede, REM uykusundaki (rapideyemovement = uykunun hızlı göz hareketi evresi) bozuklukların özellikle şeker ve yağ oranı yüksek sağlıksız yiyecekler yeme isteğimizi arttırdığı belirtiliyordu. Tsukuba Üniversitesi Uluslararası Bütünleyici Uyku Tedavisi Enstitüsü’nde (IIIS) yapılan bu çalışmada araştırmacılar, farelere, uyku bozukluğuna neden olacak yeni bir kimyasal-genetik teknik uyguladılar. Bu yöntemle prefrontal korteks nöronlarını bloke ederek bu bölgeyle bağlantılı davranışları da dolaylı olarak etkilemiş oldular. Sonuçta araştırmacılar, bu nöronları bloke etmenin, REM uyku bozukluğu etkilerinin “şekerli yiyecek tüketimi” ayağını tersine çevirdiğini, ancak yağlı yiyecek tüketimini etkilemediğini keşfettiler.
REM uykusu, memelilerde, uykunun rüya görme ile bağlantılı, rasgele göz hareketleri ve vücudun neredeyse tamamen geçici felçli gibi davranmasıyla karakterize özgün bir fazıdır. Prefrontal korteks, yiyeceklerin lezzetini, tat, koku ve kıvam algılarıyla anlayabilir. Dahası, şişmanlarda bu bölgenin aktivitesi, yüksek kalorili yiyecekler yediklerinde daha da artar. Çalışmanın liderliğini yapan Kristopher McEown’a göre kendi çalışmaları, orta prefrontal korteksin, yüksek şeker içerikli yiyeceklere düşkünlüğümüzde doğrudan rolü olduğunu göstermiştir.
Çeviren: Ebru Oktay
Kaynak: https://www.sciencedaily.com/releases/2016/12/161206110327.htm