Ana Sayfa Dergi Sayıları 161. Sayı Kitapçı Rafı – 161

Kitapçı Rafı – 161

267
0

Otobiyografi

Charles Darwin, Çev. Serda Brauns, Pinhan Yayınları, 2017, 217 s.

Charles Darwin’in otobiyografisi ilk olarak ölümünden 5 yıl sonra 1887 yılında yayımlanıyor. O dönemin koşullarına göre çok ciddi bir sansür ve baskıya maruz kalıyor. Darwin’in ailesinin çabasıyla, Türlerin Kökeni’nden 100 yıl sonra yeniden basılıyor. Pinhan Yayınları tarafından yayımlanan OtobiyografiDarwin’in yaşamını sansürsüz bir biçimde bizlere sunuyor. Dünyanın en büyük biliminsanlarından biri olan Charles Darwin’in kişiliğini, karakterini, aile ilişkilerini, aldığı eğitimi, doğan dünyayı nasıl keşfettiğini ve din ve felsefeyle nasıl bir ilişki kurduğunu merak eden okurların ilgisini çekebilecek bir yayın olmuş.

Büyük Mühendisler

-Riquet’ten Shannon’a, Ioan James, Çev. Yonca Aşçı Dalar, Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları, 2017, 310 s.

Ioan James bu çalışmasında günümüzden 400 yıl geriye uzanarak 51 büyük mühendisin biyografilerini kaleme alıyor. Kitap, 17. ile 21. yüzyıllar arasında dünyayı büyük oranda değiştiren mühendisliğin öncü isimlerinin başarılarının yanı sıra, her biri oldukça merak uyandırıcı yaşamöyküleri üzerinde de titizlikle duruyor. Kronolojik olarak düzenlenmiş biyografilerle, mühendisliğin yıllar içinde hangi toplumsal koşullarda geliştiğine dair bir tablo sunuluyor. Bilimsel ve teknik ayrıntıları asgaride tutan kitap, konuya ilgi duyan bütün okurları modern gelişmeleri izlemeye davet ediyor.

Kitapta aralarında Watt, Trevithick, Babbage, Eiffel, Edison, Tesla, Hertz, Wright Kardeşler, Marconi, Tupolev, Shannon gibi büyük mühendislerin ilginç yaşamöykülerinin yanı sıra; onların mühendislik tarihine nasıl yön verdikleri; kanallar, köprüler, modern elektronik ve iletişim devrimine uzanan süreci nasıl inşa ettikleri anlatılıyor.

İnsan Vücuduna Seyahat

Gavin Francis, Çev. Şiirsel Taş, Domingo Yayınları, 2017, 257 s.

Cerrah, acil tıp uzmanı ve aile hekimi olarak görev yapan Gavin Francis, edindiği tecrübelerden yola çıkarak, hasta öykülerini, tıp tarihi, felsefe ve edebiyatla harmanlayarak, insan vücudunu hastalıkta ve sağlıkta, yaşarken ve ölürken anlatıyor. Vücudumuza farklı bir bakış açısı getirmeyi amaçlayan kitapta şöyle soruların yanıtları veriliyor: Kalbin insan refahıyla nasıl bir bağı vardır? Epilepsi nöbetleri beyni nasıl etkiliyor? Ayak, insanlık açısından neden belirleyici rol oynuyor?

İstanbul 2023

Sinan Logie-Yoann Morvan, Çev. Nilüfer Şaşmazer, İletişim Yayınları, 2017, 189 s.

“İstanbul 2023” projesinin adımlarını yerinde, İstanbul’un gitgide genişleyen çeperlerinde gözlemleyen Sinan Logie ve Yoann Morvan, bu yayılmanın ve değişimin etkilerini aktarıyor. Yürüyerek yaptıkları bu gezide, Gebze’nin “cehenneme benzeyen” sanayi bölgelerinden Aydos Tepesi’ne, şehrin neredeyse artık her yerinde boy gösteren kapalı sitelerden kentsel dönüşümle bambaşka bir kimliğe büründürülen gecekondu semtlerine uzanan ve Osmangazi Köprüsü, üçüncü havalimanı, üçüncü köprü ve Kanal İstanbul gibi “çılgın projeler”in de içinde bulunduğu bir güzergâhı ele alıyorlar. Sadece şehrin değişimini değil, bu değişimle birlikte toplumun yok olan eski alışkanlıklarının ve edindikleri yeni eğlence anlayışlarının yanı sıra bu büyümenin kontrolsüz şekilde devam etmesi halinde oluşabilecek tehlikeleri de gözler önüne seriyorlar.

Çin’in Yirminci Yüzyılı

Wang Hui, Çev. Ümit Şenesen, Yordam Kitap, 381 s.

Ülkesi Çin’in yanı sıra Avrupa ve ABD’de yaptığı akademik çalışmalarla, Çin üzerine kapsamlı bir külliyatın oluşmasına katkılar sunan Wang Hui, bu kitabında 20. yüzyıl boyunca Çin’de yaşanan politika değişikliklerine ve devrimlere odaklanıyor. Kitabına 1911 Devrimi ve Çin’de çağdaş siyasetin doğuşuyla başlayan Hui, siyasi yaşamdaki ilk kımıldamaların, 1960’lardaki radikal tomurcuklanmanın ve daha yakın dönemdeki liberalleşmenin izlerini sürüyor. Hui ayrıca “Bunca dalganın ve siyasi tartışmanın ardından, gerçekten eşitlikçi ve katılımcı bir sistem kurabilmesi için Çin’in bugün ne yapması gerekiyor?” sorusuna yanıt bulma çabasında.

Merak Çağı

Richard Holmes, Çev. Mehmet Doğan, Boğaziçi Üniversitesi Yayınevi, 2017, 605 s.

Merak Çağı,18. yüzyılın sonunda Britanya’yı etkileyen ve bilime romantik bir ufuk açan İkinci Bilimsel Devrime dair bir anlatı. 17. yüzyılda gerçekleşmiş olan Birinci Bilim Devrimi çoğunlukla Newton, Hooke, Locke ve Descartes’la ve Londra’da Kraliyet Cemiyeti’nin, Paris’te de Bilimler Akademisi’nin neredeyse aynı zamanda kuruluşuyla bağdaştırılır. İkinci devrim ise, öncelikle astronomi ve kimya alanlarındaki bir dizi büyük buluştan ilham almıştı. 18. yüzyıl Aydınlanma akılcılığından doğan, fakat bilimsel çalışmalara keşif yapma idealini katarak onu dönüştüren bir hareketti.

Richard Holmes’un “Merak Çağı” dediği zaman aralığı simgesel olarak, iki ünlü keşif yolculuğuyla belirlenmiştir. Bunlar, Kaptan James Cook’un Endeavour’la dünyanın çevresini ilk kez dolaştığı yolculuk (1768) ile Charles Darwin’in Beagle’la Galapagos Adalarına yaptığı yolculuktur (1831). Astronom William Herschel ve kimyager Humphry Davy bu döneme keşifleriyle damga vurmuştu. Kitapta başka şahsiyetler de yer alıyor; romantik dönemin ruhuna özgü bilimsel girişimlerden ve balon yolculuğu, keşifler, hayalet avcılığı gibi serüvenlere dair birçok olaydan söz ediliyor.

Sonsuz Dikkat Dağınıklığı

Dominic Pettman, Çev. Yunus Çetin, Sel Yayınları, 2017, 126 s.

Sonsuz Dikkat Dağınıklığı, internetin ve sosyal medyanın yarattığı yeni ilişkilenme ve toplumsallaşma biçimlerini ele alırken, bu bitmek bilmez gezinti halinin ne tür bir birey yarattığı ve sosyal medyayla ilişkilenmenin siyasi dönüşümlere ne türden bir etkisi olduğu gibi sorulara cevap arıyor.

Kutsal ve Kutsal-Dışı

Mircea Eliade, Çev. Ali Berktay, Alfa Bilim, 2017, 197 s.

Dinler tarihi uzmanı Mircea Eliade bu eserini, geniş okur kitleleri için dinsel olguların fenomenolojik ve tarihsel incelemesine genel bir giriş kitabı olması için tasarlamış. Yazar, ilkel insandan modern zamanlara dek kutsalın uzamda, zamanda, doğada ve kozmostaki tezahürlerinin izini sürüyor. Bunu yaparken dinsel insan ile dinsel olmayan insanın bütün insani deneyimlerini karşılaştırıyor.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz