Ana Sayfa Dergi Sayıları 161. Sayı Sürekli sağlık gözlemi yapan mikroçip

Sürekli sağlık gözlemi yapan mikroçip

1164
0

İstanbul Bilgi Üniversitesi Elektrik Elektronik Mühendisliği 4. sınıf öğrencisi Aslı Yelkenci, TÜBİTAK tarafından desteklenen ve vücuda yerleştirilip insanların sağlık durumunu sürekli olarak gözlemlemeye yarayacak bir mikroçip tasarladı. Bilgi Üniversitesi Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi akademisyenlerinden Yrd. Doç. Dr. Baykal Sarıoğlu’na ait olan projeye, üniversite eğitiminin ikinci yılında dahil olan Yelkenci, uzun ve sıkı bir çalışma gerektiren bir sürecin ardından tasarıma hayat verdi.

Projenin temel amacı, hastaların sağlık durumunu anlık olarak gözlemlemeye ve gerektiğinde müdahale etmeye yarayacak bir mikrosistem tasarlamaktı. Öncelikle tasarım aşamasına kadar öngörülen birtakım teknik detaylar tamamlandı, ardından tasarım süreci başladı. Mikroçipin tasarlanması, bu görev için özel olarak kullanılan bir yazılım gerektiriyordu. Yelkenci, özel izinle kullanımına açılan ve normalde İstanbul Bilgi Üniversitesi’nin Elektrik ve Elektronik Mühendisliği araştırma öğrencilerine (bir projeye dahil olmuş lisans veya yüksek lisans öğrencilerine) tahsis edilen Mikrosistemler Laboratuvarı’nda çalışmalarını sürdürdü.

Kan basıncı ve vücut sıcaklığını gözlemleyebilecek

Bilgi Üniversitesi Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi Elektrik-Elektronik Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Baykal Sarıoğlu mentorluğunda, teknik olarak tasarlanan bu mikroçip bir nevi bir işlemci olarak tanımlanıyor. Hemen herkesin kullandığı bilgisayarlarda yer alan işlemciler, verileri işleyip direktiflere göre bir işlem uyguluyor. Yelkenci’nin tasarladığı mikroçip de, kendisine iletilen verileri işleyerek dışarıya birtakım veriler aktarabilecek. Aktarılan bu veriler, derisine çip yerleştirilen hastanın sağlık durumu hakkında bilgi sağlayacak. Böylece mikroçip sayesinde hastanın, şu an için, kan basıncı ve vücut sıcaklığı sürekli olarak gözlemlenebilecek. Tasarlanan mikroçip, optik olarak güç sağlanan ve optik olarak programlanabilen bir sistem. Bir başka deyişle, ışığın olduğu herhangi bir ortamda, çalışabilecek ve programlanabilecek özellikte bir tasarım.

Pile veya şarj olmaya ihtiyaç yok

Proje, biyomedikal bir proje ve hastaların sağlık durumunu gözlemleyebilmek için yeni bir yöntem sunuyor. Şu anki haliyle mikroçip, herhangi bir kimsenin derisine uygun şekilde yerleştirildiği takdirde, o kişinin kan basıncını ve vücut sıcaklığını ölçebiliyor. Bu mikrosistemin bir diğer avantajı da, ışık ile programlanabiliyor olması. Yani, herhangi bir pile veya şarj etmeye ihtiyaç duymadan, ekstra herhangi bir durum haricinde (ve ışık var oldukça) ömür boyu kullanılabilecek.

TÜBİTAK’ın desteğiyle hayata geçirildi

Yrd. Doç. Dr. Baykal Sarıoğlu tarafından destek başvurusunda bulunulan proje, TÜBİTAK tarafından kabul gördü. Projeye ilişkin çalışmaları resmi olarak başlatan onayla birlikte, tasarım için gerekli olan özel yazılımın lisansının satın alınmasından, mikroçipin üretilmesine kadar her türlü harcama TÜBİTAK tarafından karşılandı. Nisan 2015 tarihinde başlayan tasarım süreci Aralık 2016’da tamamlandı ve hazırlanan tasarımlar üretilmek üzere yurtdışındaki bir firmaya gönderildi.

Ürüne dönüştürülebilir bir sistem

Hastaların sağlık durumunu gözlemleyebilmenin artık bir ihtiyaç haline geldiği günümüzde, birçok hastalık anlık sağlık durumunun kontrolünü gerektiriyor. Bu doğrultuda, akıllı saat ve bileklikler gibi bu cihazları kullanan insanların birtakım sağlık verilerini ölçebilen ve kayıt altına alan ürünler bulunuyor. Bu projenin amacı, hastayla ilgili daha fazla çeşitlilikte veriye erişebilmek ve gerektiğinde de buna müdahale edebilmek. Bunu yaparken de herhangi bir bataryaya veya şarj ekipmanına ihtiyaç duymayan bir sistem geliştirilmesi hedefleniyor. İnsanların cep telefonlarının flaş ışıklarıyla bile programlayıp sağlık durumlarını kontrol edebilecekleri bir sistem sunulabiliyor. Şu an üretilen mikroçip sistemi aslında, büyük resmin bir prototipi olarak tanımlanıyor. Projenin temel hedeflerinden biri de ışıkla çalıştırılabilen böyle bir sistemin olabileceğini kanıtlamak. Sonraki aşamalarda, uygun yatırımlarla bu sistemin bir ürün olarak sunulması da mümkün.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz