Ana Sayfa Bilim Gündemi Bilim ve Gelecek İstanbul Dersleri devam ediyor!

Bilim ve Gelecek İstanbul Dersleri devam ediyor!

2556

Bilim ve Gelecek yoğun ilgi üzerine İstanbul Dersleri’ne devam ediyor.

Alâeddin Şenel ile “Siyasal düşünceler tarihinde dönüm noktaları” derslerinin ikincisi ve ilk kez yapılacak olan Sadık Usta ile “Ütopya kavramı ve ütopyalar tarihi” atölyesi önümüzdeki günlerde Bilim ve Gelecek‘in Kadıköy-Moda’daki bürosunda gerçekleştirilecek.

Alâeddin Şenel ile “Siyasal düşünceler tarihinde dönüm noktaları” dersleri 19 Nisan – 10 Mayıs arası, Perşembe akşamları 19.00-21.00 saatlerinde, 4 haftada 8 saat olacak biçimde yapılacak. Derslerde inançlardan, sınıf mücadelelerine, felsefe tarihinden aydınlanmaya geniş bir çerçevede tartışmalar gerçekleştirilecek. Ders programı şöyle:

19 Nisan Perşembe (19.00 – 21.00)

I- Kapıkulu profesyonel dinci düşünürler ve Enuma Eliş Babil yaratılış destanı.
II- Yaratılış mitoslarının sınıfsal ve siyasal işlevi.

26 Nisan Perşembe (19.00 – 21.00)

III- Dinci düşünüşten felsefi düşünüşe geçiş: İonya doğa felsefesi ve Atina özgür düşün emekçileri Sofistler.
IV- Bilimsel düşünüşe geçilemeyişi: Felsefi düşünüşün Pythagoras, Sokrates, Platon, Aristoteles dörtlüsüyle aristokratik idealist düşüncelere yönlendirilmesi.

3 Mayıs Perşembe (19.00 – 21.00)

V- Sınıf Savaşının ideolojik savaşım alanındaki yankıları. Kynitler: Yoksulluğa katlanışın erdemi! Stoacılar: Reel eşitsizliğin düşsel eşitlikle örtülü savunulması.
VI- Sınıf savaşının İbranilerin “vaat edilmiş ülke” mitosunda, İsa’nın ve Pavlus’un vaazlarında din savaşımına dönüştürülüşü, Münzer’in dinsel komünist düşüncelerinin bastırılışı.

10 Mayıs Perşembe (19.00 – 21.00)

VII- Siyasal düşünüşün Machiavelli’in Prens, Francis Bacon’un Yeni Atlantis yapıtları örneklerinde dinsel düşünüşten bağımsızlaştırılması, bilimselleştirilmesi.
VIII- Aydınlanma düşüncesinin, Locke’da burjuva düzeninin, Rousseau’da emekçi sınıf değerlerinin savunusuna yönlendirilmesi.

Katılım sınırlı olduğundan derslere kayıt olmak gerekiyor.

Kayıt olmak ve bilgi almak için:
Tel: 0216 349 71 72
E-posta: bilgi@bilimvegelecek.com.tr
Adres: Caferağa Mahallesi, Moda Caddesi, Zuhal Sokak, 9/1 Kadıköy/İstanbul

“Ütopya kavramı ve ütopyalar tarihi” atölyesi

Sadık Usta ile “Ütopya kavramı ve ütopyalar tarihi” atölyesi 8 Mayıs – 29 Mayıs arası, Salı akşamları, 19.00-21.00 saatlerinde, 4 haftada 8 saat olacak biçimde yapılacak.

Atölyede ütopya kavramının gelişim dinamikleriyle birlikte düşünme pratiğinin temelleri değerlendirilecek, yanı sıra insanlık tarihi açısından dönüm noktalarını oluşturan gelişmelerin ütopya kavramıyla ilişkisi ele alınacak. Atölye programı şöyle:

8 Mayıs Salı (19.00 – 21.00)
Ütopya ve Kuram

Terimin kökeni. Ortaya çıkışının tarihsel nedenleri. Ütopyanın toplumsal koşulları. Ütopyanın antropolojik kökeni. Düşünce ve bilinçte ütopya. Neden ütopya yaratırız? İnsan ve toplum yaşamındaki rolü. Ütopya ve devrim ilişkisi.

15 Mayıs Salı (19.00 – 21.00)
Ütopyanın Tarihçesi-1

Özgün metinler ışığında tarihsel uğraklar. Sümerler. İlkçağ ütopyaları. İslam coğrafyası. Ortaçağ Avrupa’sı. Eşitlikçi mezhepler.

22 Mayıs Salı (19.00 – 21.00)
Ütopyanın Tarihçesi-2

Rönesans dönemi ütopyaları. Laik ve sosyalist ütopyalar. Eşitlikçi Amerikan komünleri. Modern ve Yeşil ütopyalar. Kadın ütopyaları.

29 Mayıs Salı (19.00 – 21.00)
Türk Ütopyaları

Türk ütopyaları var mı? Tarihçesi, kökeni ve gelenek. Doğu yazınında ütopik gelenek. Tanzimat dönemi. 1908 Jön Türk ütopyaları. Cumhuriyet dönemi, Yakup Kadri’nin Ankara romanı.

Atölye Bilim ve Gelecek’in Kadıköy-Moda’daki bürosunda gerçekleşecek. Derslere katılmak için kayıt olmak gereklidir.

Kayıt olmak ve bilgi almak için:
Tel: 0216 349 71 72
E-posta: bilgi@bilimvegelecek.com.tr
Adres: Caferağa Mahallesi, Moda Caddesi, Zuhal Sokak, 9/1 Kadıköy/İstanbul

Önceki İçerikEvrim teorisi hücrenin nasıl varolduğunu açıklayamıyor mu?
Sonraki İçerikHubble şimdiye dek görülmüş en uzak yıldızı görüntüledi!