Ana Sayfa Bilim Gündemi Çin’de bulunan bir fabrika, 6 milyar hamamböceği üretilmesi için yapay zekâ kullanıyor.

Çin’de bulunan bir fabrika, 6 milyar hamamböceği üretilmesi için yapay zekâ kullanıyor.

1632
©Shutterstock

Eğer, güney Çin’in bazı bölgelerini yeterince yakından dinlerseniz, kapasitesinin de üzerinde çalışan bir bilgisayarın derin uğultuları ile birlikte bir milyar hamamböceğinden gelen tıkırtıları da duyabilirsiniz.

Güney Çin Morning Post tarafından yapılan bir habere göre, Çin’in güneybatısındaki Sichuan eyaletindeki Xichang kentinin ev sahipliği yaptığı çok katlı muazzam bir fabrikada, yılda 6 milyardan fazla hamamböceği üretmek için yapay zekâ (Artificially Inteligent, AI) bilgisayarlar kullanılıyor. Binanın her yıl 0,09 metrekare (1 fit kare) başına yaklaşık 28.000 yetişkin hamamböceği ürettiği tahmin ediliyor. Mühürlenmiş binaların içerisi sıcak, nemli, karanlık ve sürekli hışırtı sesleriyle dolu. Tesis içerisinde doğan herhangi bir hamamböceği hiçbir zaman bir güneş ışığına maruz kalmıyor.

Bilgisayarlar, kapalı ortamdaki geçişleri sürekli olarak kayıt altında tutmak için, besin kaynağından nem seviyesine; büyüme oranlarından genetik değişimlerine kadar olan birçok alandaki verileri kullanıyor. Eğer sensörler, üretimi yavaşlatabilecek herhangi bir değişiklik yaparsa, yapay zekâ otomatik olarak bir çözüm üretiyor ve uygun değişiklikleri yapıyor.

Bütün bu zor iş bir sebepten dolayı. Hamamböceği, tıbbi özellikleri için Asya’nın bazı bölgelerinde yaygın olarak saygı görmektedir. Geleneksel Çin tıbbı binlerce yıldan beri, soğuk algınlığı, mide bulantısı ve kronik ağrı gibi her türlü rahatsızlık için hamamböceğinin yararlı olduğunu düşünmektedir.

Bu, hamamböceklerini bir sağlık için bir gıdası yerine bir sağlık tehlikesi olarak görüldüğü, Batı dünyasında alışılmadık bir fikir olabilir. Bununla birlikte, hamamböceğinin tıbbi açıdan sağlam bir potansiyele sahip olduğu düşünülüyor. Özellikle, Birleşik Krallık’taki biliminsanları, hamamböceği beyinlerinin olan MRSA süperböceklerini ve patojenik E. Coli’yi öldürebileceğini ve böyle bir keşfin ilaca dirençli enfeksiyonlar için tedaviler geliştirmek için kullanılabileceğini keşfettiler. Ancak, bunlar sizi hala ikna etmiyorsa, harmanlanmış hamamböceğinin de protein açısından zengin, besleyici bir yemek olduğunu söyleyebiliriz. Yine de daha hamamböceği ile ilgili büyük sağlık iddiaları, batılı bilim açısından asılsız kalmaktadır.

Çin’de fabrika sahibi olan The GoodDoctor Pharmaceutical Group of Chengdu, harmanlanmış hamamböceklerinfrn bir iksirini üreterek 684 milyon dolar kazandı. Çin’deki milyonlarca insan düzenli olarak biraz tatlı biraz da balığımsı bir tada sahip olduğu söylenen bu sağlık içeceği tüketmekte. Gayet iştah açıcı görünüyor!

Çin Tıp Akademisi’nde hamamböcekleri hakkında çalışan, kimliği gizli bir araştırmacı South China Morning Post’a “Çoğu insan için hammaddenin kaynağı oldukça iğrenç. Bu da aslında, bu sihirli iksirin başka ülkelerde kullanılmamasının önemli bir sebebi. Hatta Çin’de bile bazı hastalar bu sıvının hamamböceklerinden geldiğini bilmiyor olabilirler” diye belirtti.

KaynakIFL Scıence
Önceki İçerikAraştırmacılar ünlü “marshmallow” testini tekrarlamak için hazırlanıyor!
Sonraki İçerikThales, MÖ 28 Mayıs 585’te bir savaşı durdurmuştu