Ana Sayfa 172. Sayı Bilim ve Gelecek Kitaplığı web sitesi de yayında

Bilim ve Gelecek Kitaplığı web sitesi de yayında

399

Yeni web sitemiz sürekli güncellenerek ve içeriği zenginleşerek yayınına devam ediyor. Öte yandan Mayıs ayı içinde Bilim ve Gelecek Kitaplığı web sitemizi de açtık (kitaplik.bilimvegelecek.com.tr). Artık tüm okurlarımız Bilim ve Gelecek Kitaplığı web sitesinden yayınevimizin tüm kitaplarına ve tüm dergi sayılarımıza kolaylıkla ulaşabilecek. Mobil uyumlu olan Bilim ve Gelecek Kitaplığı web sitesine internet olan her yerden erişilebilecek. Web sitemizden, banka havalesine ek olarak kredi kartıyla güvenli bir biçimde alışveriş yapabiliyor ve basılı dergi abonesi olabiliyorsunuz. Son 10 sayıdan önceki dergi sayılarımıza 5 TL’den ulaşabilecek olan okurlarımız, tüm kitaplarımızı da % 30 indirimli olarak edinebilecek. 50 TL ve üzeri alışverişlerde kitap ve dergilerimiz ücretsiz olarak okurlarımıza ulaştırılacak.

Tüm okurlarımızı web sitemize e-abone olmaya ve Bilim ve Gelecek Kitaplığı sitesini incelemeye davet ediyoruz.

***

Dergimizin İstanbul’daki merkezinde düzenlediğimiz bilim kursları Haziran ayında da devam ediyor. Sosyal medyadan duyurabildiğimiz Evrim Kursu (24 Mayıs – 13 Haziran arası) büyük ilgi çekti. Prof. Dr. Sedat Ölçer’in “Darwin ve Evrim Kuramı”, Prof. Dr. Ergi Deniz Özsoy’un “Evrimin Mekanizmaları ve Moleküler Evrim”, Prof. Dr. Mehmet Sakınç’ın “Jeolojik ve Biyolojik Evrim İlişkisi” ve Alâeddin Şenel’in “Kültürel Evrimin Biyolojik Evrimsel Kökenleri” başlıklı dersleri vereceği kursun kontenjanı birkaç günde doldu.

Şimdiye kadar düzenlediğimiz üç kurs bizim için önemli bir deneyim oldu ve ne kadar büyük bir ihtiyaç bulunduğunu gözlemlemiş olduk. Yaz aylarında kurslara ara veriyoruz. Fakat yeni sezon ile birlikte çok daha planlı ve yoğun bir biçimde kursları sürdüreceğiz. Bilim ve Gelecek’in İstanbul bürosu neredeyse her akşam kursların verileceği ve bilimsel tartışmaların yapılacağı bir bilim merkezine dönüşecek. Tek sıkıntımız katılımcı sayısının 15 ile sınırlamak zorunda oluşumuz. Fakat bunu da kursları tekrar ederek çözmeye çalışacağız. Ayrıca bütün kurslar videoya alınıyor, böylece derslerin İstanbul dışındaki okurlarımıza da ulaşmasını sağlayacağız.

***

Elinizdeki sayının ağırlıklı dosyası son derece önemli bir konuyu tüm boyutlarıyla ele alıyor: “Aşı karşıtlarının iddiaları ve bilimin yanıtları”. Bu dosyayı son zamanlarda yaptığımız en önemli yayın olarak görüyoruz. 1990’lardan sonra tüm dünyaya hakim olan bilimsel düşünceden uzaklaşma eğilimi sağlık alanına da bulaştı ve aşılar tartışılır hale geldi. Aşı karşıtlığı üzerinden ün, para ve itibar kazanan şarlatanlar türedi. Bunu yapanlar toplumsal bir suç işliyorlar ve başta çocuklarımız olmak üzere tüm toplumun sağlığı ile oynuyorlar.

Oysa aşıların hayat kurtardığı biliminsanlarınca tartışmasız kabul edilen gerçeklerden biri. Aşılar, 20. yüzyılda halk sağlığı için yapılanlar arasında birinci sırada yer alıyor. 20. yüzyılın ikinci yarısında insan sağlığını tehdit eden çok sayıda hastalık aşılar sayesinde artık neredeyse kaybolma noktasına geldi. Bu gerçeklere karşın günümüzde aşı karşıtlığı eğiliminin yükselmesi salgın hastalıkların yeniden ortaya çıkması sonucunu verebilir.

Bu nedenle okurlarımızı ve toplumu uyarmak amacıyla böyle geniş bir dosya yayımladık. Dosyamızı bizzat hazırlayan Türk Klinik Mikrobiyoloji ve İnfeksiyon Hastalıkları (KLİMİK) Derneği Erişkin Bağışıklaması Çalışma Grubu üyesi biliminsanlarına teşekkür ediyoruz. Dosyanın ilgi ile okunacağını umuyoruz. Okurlarımıza çağrımız bu sayının yaygınlaşması için özel çaba sarf etmeleri.

Umarız 24 Haziran günü tüm toplum olarak demokrasi, aydınlanma, emek ve kardeşlik yönünde aşılanırız ve 16 yıllık salgın hastalığı tarihe gömeriz.

Dostlukla kalın…

Önceki İçerikAşının ve aşılanmanın önemi
Sonraki İçerikAdam Smith’in solculuğunu kavramak