Ana Sayfa Bilim Öyküleri Cici bici hanımlar, Newton’u nasıl anlar?

Cici bici hanımlar, Newton’u nasıl anlar?

936

18. yüzyıl Fransa’sında, bilim ile kadın kavramlarının yan yana düşünülmesi olacak şey değildi. “Maço”luğuyla meşhur Fransız bilim topluluğunun kıdemli üyeleri, 20. yüzyılda bile iki Nobel ödüllü Marie Curie’nin Fransız Bilimler Akademisi’ne alınmasına karşı çıkmışlardı. Nerede kaldı 18. yüzyıl!

Kadınların bilimle uğraşması hoş karşılanmazdı ama üst sınıftan erkeklerin eşlerinin sohbetlerde bilimsel konular ortaya çıktığında birkaç çift laf edebilecek düzeyde bilgi sahibi olmaları beklenirdi. Bu nedenle genç hanımların bilimdeki son gelişmeleri izleyebilmeleri için bir dizi el kitabı yazılmıştı.

Genç hanımların bilimdeki son gelişmeleri izleyebilmeleri için bir dizi el kitabı yazılmıştı.

Aşkın çekim yasası

Bunlardan biri de Francesco Algarotti’nin “Kadınlar için Newtonculuk” adlı kitabıydı. Algarotti kadınların sadece romantik konulara ilgi duyduklarını düşündüğünden Newton’un buluşlarını bir markizle erkek arkadaşı arasında geçen bir flört diyaloğu şeklinde aktarmayı denemişti.

Örneğin erkek, yerçekimi kuvvetinin uzaklığın karesiyle ters orantılı olduğunu söylediğinde, markiz bu temel fizik yasasını kendince şöyle yorumluyordu:

“Yerler arasındaki uzaklıkların karelerine ait bu oranın… aşkta da görüldüğünü… düşünmeden edemiyorum. Âşıklar birbirinden 8 gün uzak kalsa, aşk da ilk günküne göre 64 kez azalıyor.”

Newton duysa kafasına karpuz düşmüş gibi olurdu herhalde…

Kaynak

1) Simon Singh, “Fermat’nın Son Teoremi”, Çev. Sabir Yücesoy, Pan Yayıncılık, Ekim 2001, İstanbul)

Önceki İçerikArılar “sıfır” kavramını anlayabiliyor!
Sonraki İçerikEt yiyen bakteriler, “acı” ile gelişiyorlar!