Ana Sayfa 119. Sayı Biliminsanlarından öneri: GDO’lar 10 yıllığına yasaklansın

Biliminsanlarından öneri: GDO’lar 10 yıllığına yasaklansın

720

 

Rus biliminsanları GDO’lu ürünlerine ilişkin deneylerin hayati olduğunu vurgulayarak bu ürünlerin insan sağlığına etkileri yeterince incelenene kadar 10 yıllık bir erteleme için çağrıda bulundular.

Genetik Güvenliği için Rusya Ulusal Birliği başkan yardımcısı İrina Ermakova, Interfax haber ajansına, “GDO’yu yasaklamak ve 10 yıllık erteleme ilan etmek gerekiyor. GDO’lar yasakken, biz de deneyleri, testleri planlayabiliriz veya yeni araştırma yöntemleri geliştirilebilir.” şeklinde konuştu.

Ermakova’ya göre, GDO’lu ürünlerin piyasaya çıkmasına izin vermek için GDO’ların insan sağlığına etkileri ile ilgili yeterli çalışma bulunmamaktadır.

Diğer taraftan, biliminsanları çoğu çalışmada bu besinlerin tehlikeli yan etkileri olduğunun gösterildiğini belirtiyorlar. Ermakova, “Sadece Rusya’da değil dünyada başka birçok ülkede GDO’nun tehlikeli olduğu kanıtlandı. GDO elde etme yöntemleri mükemmel değil, dolayısıyla bu aşamada GDO’lar tehlikeli.” şeklinde konuştu.

GDO elde edilmesinde kullanılan tekniklerden birinin de tümör yapıcı toprak bakterisi kullanılması olduğunu söyledi: “Bu şekilde elde edilen GDO’ların kullanılması ve tüketilmesi hayvanlarda tümörlere, kanserlere ve obeziteye neden olabilir.” şeklinde devam etti.

Ayrıca Ermakova, GDO içeren besinleri çok miktarda tüketen bölgelerde diyabet ve kanser artışı olduğunu ekleyerek “Biyoteknolojileri kesinlikle geliştirilmeli, fakat GDO durdurulmalı. Yayılmasını engellemeliyiz” dedi.

Eylül ayında, Rusya “GDO ve GDO İçeren Ürünlerin Devlet Tescili için Kanunlar”ı onayladı. Kanun bütün GDO içeren ürünlerin zorunlu olarak tescil edilmesini şart koşuyor.

Ayrıca Eylül ayında, Rus otoriteleri Monsanto’nun genetik olarak değiştirilmiş mısırının kanserle ilişkili olduğunu ileri süren Fransız çalışmasından sonra mısırın geçici olarak ithalatını ve satışını durdurdu. Rusya Başbakanı Dmitry Medvedev düzenleyici kurumlardan, Rusya’da bütün GDO’ların ithalatına olası bir yasağın değerlendirilmesini istedi.

Kaynak:“‘Stop GMOs’: Russian scientists urge 10-year ban on genetically modified products”, http://rt.com/news/gmo-ban-russian-scientists-293/.

Önceki İçerikAfrika’daki baobab ağaçları ölüyor ve hiçbirimiz nedenini bilmiyoruz
Sonraki İçerikKendi kendini onarabilen materyal doğadan ilham alan robotik sistemler için bir dönüm noktası olabilir!