Ana Sayfa Bilim Gündemi Her kalp atışında beynin nasıl titreştiğini izlemek ister misiniz? O zaman doğru...

Her kalp atışında beynin nasıl titreştiğini izlemek ister misiniz? O zaman doğru yerdesiniz!

1887
Küçük hareketleri güçlendiren yeni bir teknik, sıvının beynin içine girdiği ve çıktığı zaman nasıl titreştiğini gözler önüne serdi. © Stevens Teknoloji Enstitüsü, Hoboken, N.J.

Her kalp atışıyla birlikte beyin boyunca beyne doğru sıvı akışı başlar, beynin iç kısımları ve dış kısmı sıvı tarafından sarmalanır ve her kalp atışı ile beraber beyin, içi ağzına kadar pelte ile dolu bir kavanoz gibi titreşir.

Manyetik rezonans görüntüleme üzerinde uygulanan yeni bir hile sayesinde titreşen bu beyin dalgalarının ve beynin sıvı içerisindeki hareketleri en ince ayrıntıları ile görüntülendi. Bu yeni teknik sayesinde, anormal beyin hareketi anevrizmalar veya sarsıntılardan kaynaklanan hasar gibi sorunlara işaret edebilir.

Bu yeni çalışmada biliminsanları, güçlendirilmiş MRI adı verilen mevcut bir yöntemi güncelleyerk kalp atışının hassas zamanlarında çekilen çoklu görüntüleri bir araya getirdi. Araştırmacılar minik hareketleri abartan bir algoritma kullanarak beynin, kan ve beyin-omurilik sıvısı pompası gibi ritmik bir kıvrılmalarla dolu olan bir vidyo klip ortaya çıkarmış oldular. Klip aşağıdan izlenebilir.

Yeni yöntem sayesinde, kalp atışının neden olduğu ritmik hareketlenmeler sayesinde beynin ufak titreşmeleri görülmekte (sağda). Yeni teknik ile görüntüleme olmamış olsaydı, bu titreşme tamamen gözümüzden kaçmış olacaktı (solda). Vidyo klipte yer alan unamplified kelimesi, klasik manyetik rezonans görüntüleme tekniğindeki standart, yani güçlendirilmemiş sinyali; amplified kelimesi ise güçlendirilmiş sinyali kapsamaktadır.
KaynakScıence News
Önceki İçerikYatak ve televizyon bağımlılığının suçlusu genlerimiz mi?
Sonraki İçerikDünya üzerindeki nehirler, tahminlerimizden daha fazla alan kaplıyor!