Ana Sayfa 122. Sayı Jura döneminin tüylü dinozorlarını, uçan ve yüzen memelilerini gösteren bir fosil topluluğu...

Jura döneminin tüylü dinozorlarını, uçan ve yüzen memelilerini gösteren bir fosil topluluğu bulundu

891
a) Daohugou fosil topluluğundan bir pterozor: Darwinopterus linglongtaensis

Yeni keşfedilen gerçek bir Jurassic Park, aşağı yukarı 160 milyon yıl öncesindeki yaşama dair sıra dışı bir pencere açılmasını sağladı. Daohugou Biota ismi verilen fosil topluluğunun bulunuşu, Journal of Vertebrate Paleontology’nin (Omurgalı Paleontolojisi Dergisi) son sayısında açıklandı. Fosil topluluğu, Çin’in İç Moğolistan bölgesinde bulundu, evrimsel olarak önemli değişimlerin olduğu bir dönemde yaşamış olan çok çeşitli hayvan gruplarına aitlerdi.

b) Daohugou fosil topluluğundan, dış solungaçları da fosil üzerinde görülebilen bir semender: Chunerpeton tianyiensis.

Topluluğun içinde, bilinen en eski uçan memeliler, kuyruklu yüzen memeliler, en eski tüylü dinozorlar ve geçiş formu olarak kabul edilen, soyu tükenmiş, sıcak kanlı uçan sürüngenler (pterosaur) bulunuyor.

Omurgalı Paleontolojisi ve Paleoantropoloji Enstitüsü’nden, çalışmanın yöneticisi Corwin Sullivan, çok nadir rastlanacak değerli bir fırsat yakaladıklarını belirtiyor. Fosiller oldukça iyi korunmuş durumda, çoğu neredeyse tüm halde ve tüy, kürk, deri gibi yumuşak dokuları, hatta bazı semenderlerin dış solungaçları gösteriyorlar. Makalenin yazarlarından Yuan Wang, böylesine korunmuş anatomilerin, en erken amfibiyenlerin ve diğer hayvan gruplarının nasıl evrildiğini, nasıl yayıldıklarını ve diğer türlere nasıl ayrıldıklarını ortaya çıkarmak konusunda büyük katkı sağlayacağını belirtiyor.

Londra Doğa Tarihi Müzesi’nden araştırmacı Paul Barrett’e göre, Daohugou fosil topluluğu, geniş ve korunmuş içeriğiyle kürklü dinozorların, erken memelilerin ve uçan sürüngenlerin evrimiyle ilgili baş döndürücü bir bilgi zeminini oluşturacaktır.

Daohugou fosil topluluğundan bir memeli örneği: Juramaia sinensis

Bu fosil topluluğunun en değerli yönü, aynı bölgede daha önce bulunmuş olan Jehol Biota fosil topluluğundan 30 milyon yıl önceki bir döneme tarihlendirilmesidir. Jehol Biota fosil topluluğu, kuzeydoğu Çin bölgesinde bulunmuştur ve kretase döneminde yaşamış olan tüylü dinozorlar, erken dönem kuşları ve memeli canlılara güçlü bir ışık tutmuştur.

İki fosil topluluğu birbirinden milyon yıllarla ayrılmış olsa da, buluntuları karşılaştırmak ve zıtlıkları ortaya çıkarmak, dinozorların, memelilerin, amfibiyenlerin ve diğer hayvan gruplarının temelde aynı bölgede farklı dönemlerde nasıl yaşadıklarını gösterecektir. Bu bakımdan tüylü dinozor buluntusu başlı başına çarpıcıdır.

Sullivan, kuzeydoğu Çin bölgesinde bulunan kretase dönemi tüylü dinozor buluntusunun, yayımlandığından beri geçen 20 yılda paleontologları bir hayli şaşırttığını, Daohugou Biota fosillerinin ise aynı bölgede yaşayan canlılarının jurassic dönemindeki benzerlerini sunduğunu belirtiyor.

Kaynakdıscovery
Önceki İçerikHavadan karbondioksit emerek yakıt elde etmek
Sonraki İçerikVücuda alınan tuz miktarının ölümle bağlantısı doğrulandı