Ana Sayfa Genel Dünyanın ilk renkli ve üç boyutlu röntgen cihazı ile damarları, dokuları ve...

Dünyanın ilk renkli ve üç boyutlu röntgen cihazı ile damarları, dokuları ve kemikleri bir arada görmeye ne dersiniz?

687
Beyaz ve kırmızı yumuşak dokudaki parmak kemiklerinin bir bölümünü ve bir kol saatini gösteren üç boyutlu röntgen görüntüsü. © MARS Bioimaging Ltd.

Bir röntgenden nasıl bir sonuç alabileceğinizi bildiğinizi mi düşünüyorsunuz? O zaman tekrar düşün. MARS Bioimaging, dünyanın ilk üç boyutlu tam renkli röntgen cihazını geliştirdi. Cihaz gerçekten inanılmaz ve oldukça enteresan. MARS sistemi CERN’deki teknolojilerden birini kullanan tıbbi bir tarayıcı ve insan vücudundaki en şaşırtıcı detayları yakalayabilmete. Cihazı geliştirmek on yıldan birazcık daha uzun sürdü ve cihaz sadece görsel olarak uyarıcı kemik taramalarını değil, doktorlar ve hastalar için daha doğru sonuçları sunabilmeyi vaat ediyor.

Medipix’in okuma çiplerinden biri olan Timepix3. © CERN.

“Tayfsal BT (Bilgisayarlı Tomografi)”, X-ışınlarının belirli dalga boylarını çeşitli malzemelerden geçerken ölçebilen bir sensör kullanmakta. Daha sonrasında sistem, daha önce hayal edilemeyen detaylarda üç boyutlu renkli görüntüler oluşturan algoritmalarla tayfsal verileri işler. Bu taramalarda sadece kemiği değil, kanı, dokuyu, yağları ve hatta koldaki saatin iç kısmının nasıl işlediğini görebilirsiniz. MARS tarayıcısı, ilk olarak Büyük Hadron Çarpıştırıcısı’ndaki parçacıkları izlemek için geliştirilen Medipix çipini kullanıyor. Bu çip aslında, insan vücudunun çok hassas bir şekilde üç boyutlu görüntülerini üretmek için her parçacığı yakalayan ve sayan bir kamera gibi işlev görmekte. CERN’e göre, teknoloji başka bir görüntüleme cihazının elde edemeyeceği görüntüleri sağlayabilir.

Tarayıcı, kanser, damar hastalıkları, kemik ve eklem sağlığı araştırmaları için kullanılmaya başlandı. Çalışmanın geliştiricilerinden Profesör Anthony Butler’e göre: “Çalışmalardan alınan ön sonuçlar, tayfsal görüntülemenin kliniklerde bir rutin olarak kullanılmasının teşhis ve kişisel tedavi yöntemlerinin geliştirilmesinde büyük bir rol oynacak gibi görünüyor.” Gelecek birkaç ay içinde, Yeni Zelanda’da bir grup, ortopedi ve romatoloji hastaları üzerinde klinik çalışmalar yaparak üç boyutlu, renkli röntgen cihazını test edecek. Şirket, tüm testler tamamlandıktan sonra tarayıcıyı duyurmayı planlıyor.

KaynakPopular Mechanıcs
Önceki İçerikKomşu kayalık gezegen tanıdık görünüyor ama Dünya’nın ikizi değil!
Sonraki İçerikKeltler