Ana Sayfa Bilim Gündemi Çin, ses hızının altı katı hızla nükleer bomba fırlatabilecek hipersonik bir silahı...

Çin, ses hızının altı katı hızla nükleer bomba fırlatabilecek hipersonik bir silahı test etti!

689
Hipersonik füzenin tasviri. © TASS\TASS via Getty Images.

China Daily’de yer alan bir habere göre Çin, 3 Ağustos Cuma günü ses hızından altı kat daha hızlı bir şekilde nükleer füze fırlatabilme kapasitesine sahip hipersonik hava aracını test etti

Starry Sky-2 adıyla bilinen hava aracı, 7344 km/saat hızını aşabilecek durumda ve uçuşun ortasında yönünü hızlıca değiştirebilmekte.

Starry Sky-2’nin fırlatılma videosu, aracın çok kademeli roket ile uzaya fırlatıldığını gösterdi. Daha sonra uçak, fırlatma rampasından ayrıldı ve 400 saniye boyunca Mach-5.5 (ses hızının beş buçuk katı) hızında kendi gücüyle uçmaya devam etti. Devamında, belirlenen hedef bölgeye inmeden önce yaklaşık olarak 29 km yükseklikte birkaç manevra gerçekleştirdi.

Pekin’deki Çin Havacılık Aerodinamiği Akademisi tarafından geliştirilmekte olan Starry Sky-2, bir “dalgıç” aracı örneği. Adından da anlaşılacağı gibi, dalgıçlar, kendi süpersonik itmesi tarafından yaratılan basınç dalgaları boyunca kayması için inşa edilmiş, ok uçlu uçaklar şeklinde. Yani, uçağın şok dalgalarında sörf yapmasına izin veriyor. Dalgıçlar bu sayede, yörüngelerinde havanin ortasındayken bile hızlı değişiklikler yaparken diğer bir yandan da olağanüstü hipersonik hızlar ile (Mach 5 veya daha yüksek hızlarda) seyredebilir. Tabi bunları gerçekleştirmek günümüzdeki füze sistemlerinde pek mümkün değildir.

Her ne kadar bu teknolojinin çatışmalarda kullanması için henüz erken olsa da, Çinli askeri uzman Song Zhongping’in China’s Global Times’a verdiği demece göre, bu başarılı test hipersonik vurma sistemlerinin inşası alanında Çin’i, ABD ve Rusya ile eşit seviyeye getirecek gibi görünüyor.

Rus Devlet Başkanı Vladimir Putin’in Mart ayında duyurduğu üzere, Rus ordusu Mach 20 hızlarına ulaşabilecek Avangard isimli hipersonik silah üzerine çalışmakta ve 2020’ye dek bu teknolojinin inşa aşamasının bitmesi düşünülmekte.

Aynı zamanda ABD de heyecan içerisinde savaş uçağından atılabilecek hipersonik füzeleri de içeren hipersonik silahlar üzerinde çalışmakta. Amerikan savunma şirketlerinden Lockheed Martin’in Haziran ayında yaptığı açıklamaya göre, Amerikan Hava Kuvvetleri ile bu füzelerin üretilmesi için 100 milyon dolarlık bir sözleşme yapılmış durumda.

KaynakLıve Scıence
Önceki İçerikGörelilik kuramı nedir ve bu kurama neden ihtiyaç var?
Sonraki İçerikAltay destanındaki Prometheus’lar: Üç zibidi kız!