Ana Sayfa Dergi Sayıları 131. Sayı Hayal ve gerçeğin nörolojik farkı

Hayal ve gerçeğin nörolojik farkı

3892
0

Biliminsanları sonunda hayal ve gerçeklik arasında nörolojik bir farklılık olduğunu buldu. Bir şeyi hayal ederken beynimizde oluşan bilgi akışının, gerçekleştirirken oluşana göre farklı yönde aktığı ortaya çıktı. Son araştırma, kurduğunuz düş ne kadar gerçekçi olursa olsun, beyninizde bunun tersi bir durum olduğunu gösteriyor.

Wisconsin-Madison Üniversitesi araştırmacılarının çalışmasına göre, bir şeyi hayal ederken beyninizde dolaşarak mesaj ileten elektrik sinyalleri, aslında o şeyi izlerken dolaştığı yönün tersine hareket ediyor.

Araştırma ekibi bu faaliyeti saptamak için sinirsel bilgi akışını ölçen elektroensefalografi (EEG) makinelerini katılımcılara yerleştirdi. Kafa derisinden içeri girmeyen bu sensörlerle beyindeki elektriksel faaliyeti görüntüleyebildiler. Daha sonra ilk grubun kafalarında canlandırmadan önce, kısa bir video klip izlemesi istendi. İkinci grubaysa, sessiz doğa görüntüleri gösterilmeden önce, bütün dokusal detayları düşünerek büyülü bir bisiklet gezintisi hayal etmeleri söylendi.

Araştırmacılar beynin, bu görevleri yerine getirmek için farklı bölgelerinin çalıştığını biliyordu; ancak anlaşılamayan şeyler vardı. Araştırmanın başındaki, elektrik ve bilgisayar mühendisi Barry Van Veen “Beyin araştırmalarındaki en önemli sorunlardan birisi beynin farklı bölümlerinin işlevsel olarak nasıl birleştiğini anlamaktır. Hangi bölgeler etkileşime geçer? İletişimin yönü neresidir?” diyor.“Biliyoruz ki beyin, birbirinden bağımsız bölgeler olarak değil, birbiriyle işbirliği yapan özelleşmiş bir ağ olarak işler.”

Ekibin bulgusuna göre, hayal etme sırasında elektrik sinyalleri yan lobdan arka loba doğru hareket ediyordu. Yan lob, dokunma ve duyma gibi birçok duyudan gelen verilerin toplanarak aynı anda işlendiği beynin en üst seviye bölgesidir. Arka lob ise daha düşük seviyeli ve görsel bilginin yorumlandığı bölgedir. Buna karşın katılımcılar video klipi izlediklerinde, arka lob yoluyla gelen bilginin sonradan yan loba doğru aktığı görüldü. İlk örnek olan bu çalışmanın sonuçları, NeuroImage dergisinde yayımlandı.

“Bizim ve hayvanların beyinlerinde belirli bir yönde hareket edip duran, sonra başka bir yönde tekrar hareket eden yönelimli birçok sinirsel sinyal var” diyor Van Veen ve ekliyor, “Bu gerçekten daha önce keşfedilmemiş bir konu.”

EEG makineleri yardımıyla, bundan böyle, uyku ve rüyada neler olduğu gibi aydınlatılamamış konular da dahil olmak üzere, kısa-dönemli birçok bellek durumunda, beynimizin nasıl çalıştığı açığa çıkabilecek.