Ana Sayfa Bilim Gündemi İklim değişikliği küresel bira kıtlığına sebep olabilir mi?

İklim değişikliği küresel bira kıtlığına sebep olabilir mi?

769
0

East Anglia Üniversitesinde yapılan yeni bir araştırmaya göre önemli iklim olayları küresel bira stoklarında kıtlığa sebep olabilir.

Araştırma, giderek yaygınlaşan aşırı kuraklık ve artan sıcaklığın dünya çapında arpa üretiminde önemli bir azalmaya neden olabileceğini ve bira üretiminde kullanılan miktarın etkileneceğini söylüyor ve bu durumun, sonuç olarak bira tüketiminde “dramatik” düşüşlere yol açarken bira fiyatlarında yükselişe neden olacağı konusunda uyarıyor.

Bira, dünyadaki tüketim hacmiyle en popüler alkollü içecek. Kuraklık ve sıcaklık aşırılıklarının sıklığı ve şiddeti, gelecekteki iklim senaryolarında önemli ölçüde artsa da bira arzının bu uç noktalara olan hassasiyeti hiçbir zaman değerlendirilmemişti.

Günümüzde bira sektörü küresel arpa üretiminin yaklaşık yüzde 17’sini oluşturuyor, ancak bu pay büyük oranda bira üreten ülkeler arasında, örneğin Brezilya’da yüzde 83’ten Avustralya’da yüzde 9’a kadar, büyük ölçüde değişiyor. Yeni çalışmanın sonuçları, koşulların şiddetine bağlı olarak, yüzde 3 ile yüzde 17 arasında değişen potansiyel ortalama üretim kayıplarını ortaya koyuyor. Küresel arpa üretimindeki düşüşler, bira yapımında kullanılan arpada orantısal olarak daha büyük düşüşlere yol açıyor.

Sonuçlara göre, en şiddetli iklim olaylarında bira tüketiminin yüzde 16, yani neredeyse Amerika’nın yıllık bira tüketimi kadar düşmesi bekleniyor. Nispeten daha az şiddetli iklim olaylarında bile bira tüketimi yüzde 4 düşerken fiyatlar yüzde 15 artıyor.

Nature’da yayımlanan bulgulara göre bira tüketiminin en çok düşmesi beklenen ülkeler, aynı zamanda son yıllarda en çok bira tüketen ülkeler. Örneğin, şiddetli iklim olayları arttıkça, günümüzde en büyük tüketim hacmini oluşturan Çin’de herhangi bir ülkeye göre tüketim daha fazla düşüyor. Birleşik Krallık’ta tüketim 0.37-1.33 milyar litre kadar düşerken fiyatlar ikiye katlanabilir. ABD’de tüketim 1.08-3.48 milyar litre arasında azalabilir.

Projenin yürütücülerinden Dabo Guan, araştırmalarının iklim değişikliğinin buğday, mısır, soya fasulyesi ve pirinç gibi lifli besinlerin üretimine etkisini incelediğini söylüyor. Fakat değişime uyum çabalarının öncelikleri yüzünden lüks sayılabilecek besinlerin ulaşılabilirliği lifli besinlerden daha çoketkilenebilir. “Şarap ve kahve gibi lüks ürünlerin iklim değişikliğinden nasıl etkileneceği daha önce çalışılırken, bira detaylı bir şekilde değerlendirilmedi. Yeterli bira üretimi toplumun eğlence ve sosyalleşme ihtiyacına cevap verebilir.” Prof Guan şunları ekledi: “Bira üzerindeki etkiler, iklim değişikliğinin yaşamı tehdit eden bazı etkileri ile kıyaslandığında mütevazı görünebilir olsa da bira kültürünün değer kazanmasında daha temel bir şey var.”

Daha az bira tüketmenin felakete yol açmayacağı ve hatta sağlık açısından fayda sağlayabileceği tartışılabilir. Bununla birlikte, iklim değişikliğinin biranın ulaşılabilirliği ve fiyatı üzerine etkileri dünya çapında milyonlarca insanın yarasına tuz basacak. Aşırı iklim olaylarını tanımlayan ve bunların 34 bölgede arpa üretimi üzerindeki etkilerini modelleyen araştırmacılardan oluşan uluslararası bir ekip bir çalışma yürüttü. Ekip, arpa stoklarında tedarik şokunun ve bira fiyatlarının etkilerini her bir bölge için çeşitli gelecek senaryoları altında inceledi.

Modele göre, daha az toplam bira tüketimine sahip bazı ülkeler bira tüketiminde büyük düşüşler yaşadı: Arjantin’de tüketilen bira miktarı, şiddetli iklim olayları sırasında yüzde 32’lik bir düşüşle 0,53 milyar litreye düştü. En az şiddetli iklim olaylarında bile Arjantin ve Kanada’da toplam bira tüketimi sırasıyla 0,27 milyar litre (yüzde 16) ve 0,2 milyar litre (yüzde 11) azaldı.

Biranın şu an en pahalı olduğu ülkelerde, Avustralya ve Japonya’da, gelecekteki fiyat şokunun fazla olması beklenmiyor. Bir ülkedeki bira fiyatının değişimi tüketicinin alışkanlığı ve az tüketmek yerine daha çok ödemeyi kabul etmesiyle ilişkilendirildi. En büyük fiyat artışları nispeten varlıklı ve tarihsel olarak bira seven ülkelerde gözlemlendi.

Araştırmacılar, aşırı olayların, bira yapımı için uygun arpa stoklarını her bölgede farklı etkilediğini ortaya koydu. Bunda, arpanın nerede kullanılacağını belirleyen, hayvancılık veya bira yapımı gibi bölgeye özel, endüstrinin kârı arttırmayı amaçladığı fiyatlar ve talep gibi etkenler dikkate alındı.

Bulguları, küresel ve ülke seviyesinde arpa arzının, şiddetli iklim olayı yıllarında devamlı olarak azaldığını gösterdi. En büyük ortalama arzın olduğu Belçika, Çek Cumhuriyeti ve Almanya gibi bazı Avrupa ülkelerinde yüzde 27-38 oranında azalma gözlemlendi.

Kaynak: “How climate change could cause global beer shortages”, Sciencedaily, 15 Ekim 2018.